14 лютого - День усіх закоханих!

Людина-епоха Богдан Ступка



27 серпня виповнюється 80 років з дня народження видатного діяча української культури, лауреата Шевченківської премії (за головну роль у виставі «Тев'є-Тевель», за Шолом-Алейхемом), Народного артиста УРСР, Героя України - Богдана Сильвестровича Ступки (1941-2012).

Богдан Ступка ще за життя мав величезний успіх, славу, світове визнання, його обожнювала публіка не лише нашої країни, а й за кордоном. Справді, ним багато зроблено: понад сотню кінообразів - у кіно і півсотні - на сцені.

У 1961 році Ступка закінчив студію при Львівському театрі ім. М. Заньковецької, на цій сцені дебютував, як актор і там же до нього прийшла популярність.

Київська сторінка творчої долі Богдана Сильвестровича тісно пов’язана з колективом театру імені І. Франка, коли у 1978 році зі Львова приїхав Сергій Данченко й очолив команду франківців, взявши до себе в трупу двох провідних акторів - Ступку і Розстального. Саме Данченку належить розробка моделі поняття «національний театр» - театр, в якому відверта театральність, вишуканий смак виступають в єдиному синтезі зі справжньою народністю. У 2001 році, після смерті С. Данченко, його справу продовжив Богдан Ступка, який очолив театр ім. І. Франка і ніс прапор франківців до самої смерті.

Глядачі із захопленням сприймали ролі Ступки, зіграні ним у таких популярних виставах: «Украдене щастя», «Дядя Ваня», «Тев’є Тевель», «Король Лір», «Сни за Кобзарем», «Енеїда», «Записки божевільного», «Цар Едіп», «Лев і левиця», «Легенда про Фауста» та ін.

Серед ролей Богдана Ступки було багато історичних постатей: гетьмани Іван Брюховецький («Чорна рада»), Іван Мазепа («Молитва за гетьмана Мазепу»), Богдан Хмельницький («Вогнем і мечем»), а також Чингісхан («Таємниця Чингісхана»), Олександр Керенський («Червоні дзвони»), Борис Годунов («Кремлівські таємниці»), Остап Вишня («Із житія Остапа Вишні») та інші. Серед останніх його кіноробіт були: «Тарас Бульба», «Дім», «Одного разу в Ростові» та «Безодня»...

«... Мрією мого життя було, щоб українська культура стала відома в усьому світі. Мрії повинні збуватися, і я щасливий, що маю можливість сприяти цьому...» — казав актор.

Понад півстоліття ім’я Б. Ступки було знаковим для української національної культури. Більшість ролей, що зіграв актор у театрі та кіно, увійшли до літопису сценічного та кіномистецтва України.

Нині пам’ять про актора живе у серцях людей, бо нам у спадок він лишив прекрасні театральні вистави і фільми.

Ольга Цикало, бібліотекар абонементу художньої літератури




Коментарі