14 лютого - День усіх закоханих!

Колекція рідкісних та цінних книг воєнних років


Книги і війна – здавалося б ці два поняття несумісні. Але саме друковане слово було самим затребуваним, самим необхідним і самим довгоочікуваним у цей важкий період. Є своє неповторне обличчя і у книги воєнного періоду. Наукова бібліотека підготувала для своїх читачів відео-огляд з колекції рідкісних та цінних видань «Книги воєнних років 1941-1945».

Війна завдала колосальної шкоди книжковому фонду країни. Лише в західних областях СРСР, які зазнали окупації, було знищено 43 тисячі громадських бібліотек, які налічували понад 100 мільйонів томів книг. Видавничі та поліграфічні центри у містах Київ, Одеса, були захоплені ворогом. Але не дивлячись на те, що знизилась якість поліграфічного виконання та художнього оформлення друкованої продукції, більшість книг мали невеличкий формат, щоб вміститися в кишені гімнастерки, або робочої спецівки.

Провідне місце в книжковій продукції займала суспільно-політична тематика. У роки війни проявилась підвищена зацікавленість до минулого держави, до її військової історії. Видавалася значна кількість книг виробничо-технічної, сільськогосподарської тематики: книги стосовно сільськогосподарських машин, з основ землеробства, овочівництва, тваринництва, агротехніки, зоотехніки. Виходили підручники для ветфельдшерів, колгоспних рахівників, шоферів.

Військові обставини пред’явили серйозні вимоги до видань художньої літератури. Ніколи ще художнє слово не грало такої важливої ролі в мобілізації духовних сил народу, як під час війни. Всього за роки війни в СРСР було видано близько 170 млн. екземплярів художніх творів.

Колекція Золотого фонду наукової бібліотеки ТДАТУ нараховує близько 70 екземплярів книг, виданих в 1941-1945 роках. Тематика видань різноманітна: словники, енциклопедії, історичні, філософські, виробничо-технічні, сільськогосподарські, художні, тощо. Бібліографічний покажчик «Книги, видані в 1941-1945роках», розроблений співробітниками бібліотеки у 2015 році, презентує видання, які є в науковій бібліотеці. Частина цих видань різного плану представлена у презентації «Книги воєнних часів 1941-1945»: «Технічна енциклопедія»12,13,14 томи під редакцією Л. Мартенса 1941 року видання; «Военный англо-русский словарь» сост. А. М. Таубе 1942 рік видання; К.Панютин «Учебник шофера газогенераторных автомобилей» 1943 року видання; «Англо-русский сельскохозяйственный словарь» сост.: Н. Геминова 1944 року видання; Д.Н.Прянишников «Азот в жизни растений и в земледелии СССР» 1945 рік видання, тощо.

Книги цієї колекції – свідки мужності і героїзму нашого народу. Вони теж дійшли до Великої Перемоги і йдуть з минулого у майбутнє та несуть на собі сліди часу.

Світлана Орлова, провідний бібліотекар читального залу



Коментарі