14 лютого - День усіх закоханих!

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні


Щороку 22 червня в нашій державі відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. 80 років тому, почалась німецько-радянська війна, що тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії ХХ століття.

Сорок перший… Найважчий… Найгірший… Той, що зруйнував мирне життя. На захист Батьківщини піднявся весь народ.

Протягом року з початку німецько-радянської війни Україна була окупована військами Третього Рейху. Вигнання нацистів розпочалося восени 1943 року і завершилося наприкінці 1944-го. Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяло від 50 до 75 % всіх дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом і союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (більше 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7 мільйонів осіб. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тисяч стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.

Нацистський окупаційний режим в Україні був одним із найжорстокіших у світі. Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. За підрахунками вчених, Центральна, Південна та Східна Україна втратила 30% населення, Галичина – 22%, Волинь і Полісся – 12%. Для поповнення демографічних втрат воєнного періоду республіці знадобилося близько 25 років. За повоєнними підрахунками, було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено близько 320 тисяч господарств.

Від дніпровського Правобережжя до Відня, Праги та Берліну проліг бойовий шлях фронтів, які увійшли в історію під назвою «Українські». У лавах Червоної Армії воювало 6 млн українців, і вони звільнили Європу та світ від нацистської чуми.

Сьогодні увазі користувачів представлена велика кількість книг, присвячених тематиці Другої світової війни. Життєписи героїчного подвигу солдатів війни, змальовані в документальних та художніх творах – уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників. Наукова бібліотека до Дня скорботи і вшанування жертв війни в Україні підготувала  тематичну виставку «Війна на сторінках книг - пам’ять завжди жива», на якій представлена література: Алексей Исаев «22 июня 41-го», Іван Стаднюк «Москва, 41-й», Олександ Довженко «Україна в огні», Петро Ребро «Грім під Запоріжжям», Иван Стаднюк «Война», Светлана Алексеевич «У войны не женское лицо», «Лето 1941. Україна», Федор Моргун «Перепаханные поколения», Дмитро Клюєнко «В боях за визволення України», Владимир Литвинов «Поезд из ночи», Ніна Казімірова  «Пам’ять серця», «Год 1941» тощо.

Запрошуємо ще раз переглянути сторінки історії, душею доторкнутися до великого подвигу нашого народу. Окреслюючи перспективи майбутнього, ми повинні вдивлятися в минуле, черпати з нього той безцінний скарб, що не дасть загубити головне, розчинитися серед дрібних проблем. Спробуймо поставити себе на місце наших хоробрих прадідів, які ціною свого життя захистили Батьківщину, і дамо собі відповідь на питання: чи зміг би я?

Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на Сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

Честь і слава героям!

Світлана Голодова, завідуюча відділом наукової бібліотеки



Коментарі