14 лютого - День усіх закоханих!

Джерела слов’янської писемності

Щорічно, 24 травня, у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності, яка була створена в IX столітті, близько 862 року. Здобутки рівноапостольних Кирила і Мефодія стали тим культурним підґрунтям, з якого поширилося християнство. Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Це одне з найістотніших знарядь культури, яке у просторі і часі розширює функціонування мови.

У 1994 році Кабінет Міністрів України, підтримуючи ініціативу Міністерства культури і Українського комітету славістів, прийняв постанову про проголошення 24 травня Днем слов'янської писемності і культури. У 2004 році святкування цього дня було закріплено Указом Президента України № 1096/2004.

Вшанування пам’яті засновників слов’янської писемності й літератури має давню традицію: у Чехії свято на честь Кирила й Мефодія почали відзначати у 1349 році, у Болгарії – в 1851. В Україні ім'я Кирила і Мефодія мала перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство (1845–1846).

Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія та їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.

Наукова бібліотека до Дня рівноапостольних Кирила і Мефодія, Дня слов’янської писемності і культури підготувала експрес-виставку «Джерела слов’янської писемності», на якій представлені видання: найдавніша пам’ятка нашої літератури «Повість врем’яних літ», «Памятники литературы Древней Руси», «Слово о полку Игореве», Е. И. Кацпржак «История письменности и книги» тощо.

Утверджуймо імідж високоосвіченої української нації та плекаймо неоціненний скарб – нашу  мову. Адже лише любов до власної історії, примноження культурної спадщини свого народу є основами морального та духовного розвитку суспільства.


Світлана Голодова, завідуюча відділом наукової бібліотеки


Коментарі