14 лютого - День усіх закоханих!

День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

 




14 травня Україна вперше відзначатиме День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Цю пам'ятну дату запровадили постановою Верховної Ради від 2021 року. Про це повідомили в Українському інституті національної пам'яті.

Станом на 1 січня 2020 року Ізраїль відзначив 2 659 громадян України званням «Праведника народів світу» за порятунок євреїв від Голокосту. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю цих звань, більше тільки у Польщі, Нідерландах та Франції. Однак ця статистика не відбиває фактичну кількість людей, які рятували євреїв, тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.

Це звання присуджує держава Ізраїль для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб урятувати життя євреям від знищення нацистами.

Окрім визначення пам'ятної дати, постанова рекомендує Міністерству культури та інформаційної політики забезпечити створення списку людей, «які, ризикуючи своїм життям та життям рідних, допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту». Створити цей список має Український інститут національної пам’яті із залученням інститутів Національної академії наук України.

Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-зустрічі із членами наглядової ради фонду Меморіал Голокосту «Бабин Яр» підтримав будівництво майбутнього Меморіального Центру у Києві.

«Багато українців носять високе звання «Праведника народів світу». Це українці, які часто ціною власного життя, рятували євреїв у Голокост. Створення меморіалу  ̶ дуже важливе для нашої країни. В її історії  ̶ було багато трагічних сторінок. Однак, ми маємо пам’ятати про них, розповідати своїм наступним поколінням»,  ̶  заявив Зеленський.


Коментарі