14 лютого - День усіх закоханих!

Національна премія України ім. Тараса Шевченка – 60 років від дня заснування

 


20 квітня виповнилося 60 років від дня заснування Національної премії України імені Тараса Григоровича Шевченка - найвищої відзнаки у галузі літератури, мистецтва і культури України. Премія увінчує найвидатніші твори не тільки українських, а й зарубіжних митців. Вона освячена іменем великого Кобзаря, ця творча нагорода має незаперечний авторитет і в Україні, і в усьому світі. Рішення про присудження премії приймає Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка, створений Указом Президента України.

В день народження Тараса Шевченка, 9 березня, Україна дізнається про імена нових Шевченківських лауреатів (список публікується у пресі, про нього повідомляють інші засоби масової інформації). Цим не лише підсумовуються культурні здобутки року, а й віддається світла данина пам’яті геніальному українському поетові й художникові.

Першими лауреатами премії були: Павло Григорович Тичина - за тритомник вибраних творів, Олесь Терентійович Гончар - за роман «Людина і зброя», Платон Майборода - за «Вибрані пісні».

У наступні десятиліття змінювалася назва, кількість номінацій, порядок присудження. З’явилася і через три роки пішла у небуття Мала Державна премія. У 1999 році указом президента України премія була перейменована на «Національну премію України імені Тараса Шевченка».

9 березня 2021 року Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив переможців цього року. Загалом до розгляду було представлено 51 твір у шести номінаціях. У номінації література лауреатом премії визнано Оксану Луцишину за роман «Іван і Феба». У номінації «Публіцистика, журналістика» лауреатом премії визнано Станіслава Асєєва з книгою есеїв «В ізоляції»

Книга «Іван і Феба» Оксани Луцишиної дуже непроста, і композиційно, і емоційно. Вона складається з трьох частин і структурою нагадує античну трагедію. Оповідь ведеться від імені Івана; натомість Феба отримує голос лише двічі, і обидва рази це вражаючі монологи, сповнені болем та мукою. Це не історія любові, а швидше – нелюбові. Приречений з самого початку шлюб цих двох не міг бути щасливим, і не був таким.

У фокусі уваги Станіслава Асєєва, автора збірки есеїв «В ізоляції», – найновіші сторінки історії. Це не підручник, не автобіографія чи мемуари, а швидше літопис самовидця. Хроніка окупації Донбасу та репортажі з іншого боку лінії розмежування. Це спроба зрозуміти Схід, своїх сусідів і земляків, розібратися, що таке «русская весна» і як окупація взагалі стала можливою. Книга про перебування автора у полоні бойовиків, по суті, перетворює «В ізоляції» на власну передмову. Передмову, що отримала Національну премію України імені Тараса Шевченка.

Наукова бібліотека до цієї знаменної дати підготувала тематичну виставку, на якій представлені художні твори лауреатів Шевченківської премії різних років: Ліна Костенко «Маруся Чурай», Василь Симоненко «Лебеді материнства», Олена Опанович «Розповіді про Запорозьких козаків», Борис Антоненко-Давидович «Завищені оцінки», Василь Стус «Полімпсести», Борис Олійник «Міра», Роман Лубківський «Погляд вічності» Василь Шкляр «Залишенець», Іван Багряний «Тигролови» тощо.

 Запрошуємо до наукової бібліотеки.

Світлана Голодова, завідуюча відділом наукової бібліотеки





Коментарі