14 лютого - День усіх закоханих!

18 травня – Міжнародний день музеїв


Щорічно 18 травня, починаючи з 1977 року по всьому світу відзначають Міжнародний день музеїв. Музеї є центром спільноти та невід'ємною частиною глобальної мережі, яка зберігає та продукує знання про наше минуле, аби ми могли знайти відповіді на питання чому? як?... Музеї – це концентрат спогадів, життів, моментів, поглядів, знань та випадковостей, які супроводжують наше життя.

Міжнародна рада музеїв щороку обирає і затверджує тему Міжнародного дня музеїв. Тема Міжнародного дня музеїв 2021 року: «Майбутнє музеїв: відновлення і переосмислення». Міжнародна рада музеїв ICOM вважає, що «зараз настав час переосмислити наші стосунки з громадами, яким ми служимо, експериментувати з новими моделями творення культури та рішуче підтвердити суттєву цінність музеїв для побудови справедливого та стійкого майбутнього. Ми повинні відстоювати творчий потенціал культури як рушія відновлення та інновацій в епоху пост-COVID»

Кілька цікавих фактів про музеї: Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 році, коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур; музей Ватикану (Vatican Museums), другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 році; Британський музей (British Museum) вперше був відкритий для публіки 15 січня 1759 року.


У фондах наукової бібліотеки зібрана велика колекція видань про різні музеї світу, України, нашого регіону. Завжди пізнавально та почесно знати історію свого краю, країни. Для цього стануть у нагоді видання із фондів наукової бібліотеки: путівник «Бердянський краєзнавчий музей», «Історико-культурні та природні пам'ятки Мелітопольського району», М. П. Хоменко «Музей українського костюма та української писанки», альбом «Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР», П. К. Грімстед «Доля українських культурних цінностей під час Другої світової війни» тощо.


Світлана Голодова, завідуюча відділом наукової бібліотеки

 



Коментарі