14 лютого - День усіх закоханих!

Уславлений Майстер – Михайло Булгаков. 130 років від дня народження

Михайло Опанасович Булгаков народився 15 травня 1891 у Києві в багатодітній і дружній родині професора, викладача Київської духовної академії.

Перше своє оповідання — «Пригоди Світлани» Булгаков написав у віці семи років.

Найвідоміші твори Михайла Булгакова: «Життя пана де Мольєра», «Біг», «Біла гвардія», «Майстер і Маргарита». Сатиричні повісті: «Дияволіада», «Фатальні яйця», «Собаче серце».

Прикладом для наслідування для Булгакова був Микола Гоголь. Також літературними авторитетами для Михайла Булгакова були Ф. Достоєвський та М. Салтиков-Щедрін.

Михайло Булгаков - за походженням та за вихованням представник російської культури - розумів українську мову, змальовував у своїх творах чарівні краєвиди рідного краю. Він - автор оповідання «Незвичайні пригоди лікаря» (1921), дія якого відбувається в Києві, ліричного нарису «Київ-місто» (1923).

Органічна нездатність іронічного письменника до конформізму в умовах сталінського режиму призвела до його фактичного вилучення з літературного процесу. Останньою краплею на шляху до повного ігнорування творчості письменника з боку сталінського тоталітарного режиму став лист Михайла Булгакова до Сталіна, якого він написав у 1931 році. У листі є такі рядки: «У СРСР я був одним-єдиним літературним вовком. Мені радили перефарбувати шкуру. Дивна порада. Фарбований вовк, чи стрижений вовк, він, одначе, не стане схожим на пуделя». Й хоча після цього письменника фізично не знищать, він більше не матиме змоги цілих дев'ять років аж до самої смерті надрукувати жодного рядка своїх творів.

Майже всі найвідоміші твори Михайла Булгакова не були опубліковані за життя письменника. Вони знайшли своїх читачів тільки в хрущовську відлигу, через два десятка років після смерті свого творця. І відразу стали своєрідним паролем для інтелігенції шістдесятих.

У кінці 80-х Булгаков «повернувся» до Києва - на Андріївському узвозі, в будинку, де пройшло його дитинство, був створений музей родини Булгакових. З'явилися екскурсії за маршрутами його героїв. Видаються його книги. Мабуть тому, що, як писав сам Майстер, «рукописи не горять».

Завітайте до наукової бібліотеки та ще раз пориньте у містичну творчість видатного письменника.


Світлана Голодова, завідуюча відділом наукової бібліотеки






Коментарі