14 лютого - День усіх закоханих!

Відомий музеєзнавець Іларіон Свєнціцький

7 квітня 2021 року виповнилося 145 років від дня народження Іларіона Семеновича Свєнціцького (1876-1956) - видатного українського науковця-славіста, мистецтвознавця, музеєзнавця, історика, філософа, етнографа, доктора філологічних наук та активного громадсько-культурного діяча.

Іларіон Свєнціцький займався історією української філософії. У 1901 році у Львові вийшла друком його перша дисертація під назвою «Початки філософії в руській літературі ХI-ХVI ст.». Саме цю працю багато дослідників вважають першим нарисом історії української філософії. Іларіон Свєнціцький також досліджував історію відродження Закарпаття. Це «Матеріали по історії відродження Карпатської Русі».

Мистецтвознавчі дослідження науковець зосередив насамперед на вивченні орнаментики рукописної книги («Прикраси рукописів Галицької України XVI століття»), гравюри («Початки книгопечатання на землях України») та галицького іконопису («Іконопис Галицької України XV—XVI століть», «Ікони Галицької України XV—XVI століть»).

Є автором праці «Розвиток українського мистецтва в Західній Україні».

Як історик мистецтва, Іларіон Свєнціцький належав до так званої «старої школи», яка спеціалізувалась на описі мистецьких творів. Він зібрав і упорядкував великий музейний матеріал. Свєнціцький був також ентузіастом нового мистецтва і з 1931 влаштовував у музеї ґалерею українських модерних картин.

Як етнограф вивчав виникнення українських колядок і щедрівок, а також  похоронні голосіння.

З 1905-го по 1952 рік саме  Іларіон Свєнціцький очолював музей, який зараз є Національним музеєм у Львові імені Андрія Шептицького. Окрім того, саме Іларіону Свєнціцькому належить ініціатива створення у Львові скансена - музея під відкритим небом. Він був першим галицьким фаховим музеєзнавцем: під його керівництвом Національний Музей став майстернею науково-студійної праці.

Іларіон Свєнціцький - науковий титан першої половини ХХ сторіччя в Галичині, це вчений, котрий назавжди залишиться в нашій пам’яті взірцем високого професіоналізму, відданості українській справі, наполегливості в досягненні високої мети, беззаперечної принциповості та безмежної людяності.

Ольга Цикало, бібліотекар


Коментарі