14 лютого - День усіх закоханих!

Заповіти великого Кобзаря

«Шевченко - це код нації, в його "Кобзарі" закодовані самі генетичні основи нашої духовності, невичерпний її потенціал...»                                 
 Олесь Гончар

Усвідомлюючи геніальність неймовірно талановитого українського поета, письменника та художника Тараса Григоровича Шевченка, та з нагоди 207-ої річниці від дня народження, наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Заповіти великого Кобзаря». 

На виставці представлені видання, які висвітлюють життєвий та творчий шлях Тараса Григоровича, його мандрівки різними куточками світу, спогади про Кобзаря, невідомі епізоди та цікаві факти із життя письменника. Перлиною виставки є Повне зібрання творів у шести томах 1963 року видання, декілька видань «Кобзаря» різних років із ілюстраціями, «Гайдамаки», «Художник» та інші твори великого майстра українського слова. 

Роль Тараса Шевченка в історії української літератури важко переоцінити. Автор «Кобзаря» виробляв і стверджував нове художнє мислення. До того ж, значення ролі Шевченка в розвитку передової вітчизняної суспільної думки, соціальної і національної свідомості народу не менше, ніж в історії поезії.

Літературна спадщина Шевченка обіймає велику збірку поетичних творів «Кобзар», драму «Назар Стодоля»; 9 повістей, щоденник й автобіографію, записки історично-археологічного характеру («Археологічні нотатки»), 4 статті та понад 250 листів. З мистецької спадщини Шевченка збереглися 835 творів живопису і графіки, що дійшли до нас в оригіналах і частково у гравюрах та копіях. 

Протягом березня на першому поверсі наукової бібліотеки експонуватиметься книжково-ілюстративна виставка «Заповіти Великого Кобзаря». 

Тетяна Кас’янова, провідний бібліотекар






Коментарі