14 лютого - День усіх закоханих!

Спадщина Георгія Нарбута (відео)


Георгія Нарбута можна сміливо вважати батьком українських банкнот, творцем українського державного герба й печаті, поштових марок української держави після падіння Російської імперії.

Він виграв конкурс на кращий ескіз українських паперових грошей. Оформлюючи купюру, художник застосував орнаменти в дусі українського бароко XVII-XVIII ст., декоративні шрифти, зображення самостріла (герб Київського магістрату XVII-XVIII століть) і знака князя Володимира – тризуба, який згодом став державним гербом України.

Купюри його авторства номіналом 100 та 500 гривень (1918 рік) – приклад самобутньої графіки митця і давніх українських символів часів козацтва. Перші ескізи банкнот графік створював наприкінці 1916 році, ще до проголошення незалежності України. Найціннішою вважається ескіз 100 гривневої Нарбутівської банкноти, на якій зображено молоду українську селянку зі снопом пшениці та чоловіка у фартуху, що спирається на молот, – символ українського робітництва, в обрамленні вінка з квітів, плодів, овочів, пшениці. На зворотному боці – тризуб у лавровому вінку. У народі її назвали «Горпинка».

Загалом можна сказати, що Георгій Нарбут є автором 13 з 24 банкнот, випущених за часів української державності у 1917-1920 роках (і за Центральної Ради, і за Скоропадського, і за Директорії).

Герб УНР, де зображений козак із мушкетом, а над ним – тризуб – вважається однією з найвідоміших праць Нарбута. Проте він доклав руку майже до всіх головних символів державності того періоду.

Спадщина Георгія Нарбута вражає своєю різноманітністю. За досить короткий період він створив сотні мистецьких творів. Його важко назвати лише графіком чи тільки художником. Він був унікумом свого часу, але його багатий мистецький досвід невідомий широкому загалу. На часі дізнатися більше про цього непересічного діяча.

До 135-річчя від дня народження Георгія Івановича Нарбута, який народився 9 березня 1886 року, наукова бібліотека підготувала відео-презентацію «Світ мистецтва Георгія Нарбута».

Наталя Ломейко, провідний бібліотекар



Коментарі