14 лютого - День усіх закоханих!

Майстер інтелектуальної прози

27 березня виповнюється  150 років від дня народження Генріха Манна (1871–1950) - німецького письменника, есеїста, драматурга, відомого за такими романами, як «Богині або Три романи герцогині Ассі», «Вірнопідданий», «Молоді літа короля Генріха IV», «Літа зрілості короля Генріха IV».

У світовій літературі прізвище Манн займає важливе місце. Томас Манн, також відомий письменник був молодшим братом Генріха Манна та відносини у братів не завжди складалися добре. Генріх був категорично проти воєн і насильства,  дотримувався ліберальних поглядів, різко засуджуючи війну, на відміну від нього, молодший брат Томас підтримував ідеї націоналістів.

Романи Генріха Манна стають в Німеччині бестселерами, проте за кордоном його ім'я залишається практично невідомим, в значній мірі через загальну ізоляцію німецької культури через певну політичну ситуацію. Генріх Манн в числі небагатьох німецьких письменників виступає противником розв'язаної Німеччиною Першої світової війни.

Всесвітню популярність приніс письменнику роман «Вірнопідданий», який разом з романами «Бідні» і «Голова» увійшов в трилогію «Імперія», де підводився підсумок передвоєнного життя різних верств німецького суспільства. Генріх Манн представляє читачеві зріз всього німецького суспільства, від кайзера до соціал-демократів, які не стільки виражають інтереси народу, скільки зраджують його.

Після того як до влади прийшов Гітлер, Манн був змушений покинути батьківщину. Його позбавили громадянства. Він деякий час жив у Франції, багато подорожував. Потім переїхав до США. Тут в його творчій кар'єрі настала криза. Книги майже не продаються. Письменник відчуває гостру нестачу грошей. На допомогу приходить брат Томас, завдяки якому Генріх ще може на щось жити. Останні романи Генріха Манна, написані в США – «Лідіце», «Дихання», «Прийом в світлі», «Сумна історія Фрідріха Великого» відзначені гостротою соціального критицизму і разом з тим значною ускладненістю літературної манери.

У творчості Генріха Манна відбилися пошуки здійснення своїх ідеалів представниками німецької інтелігенції, а починаючи з 1930 року об'єктом нещадної критики стає нацизм, соціальні корені якого він досліджував у своїх роботах і творах.

Романи Генріха Манна входять в класику політичної сатири 20 сторіччя. Багато його книг екранізовано. З 1953 року Берлінська академія мистецтв вручає щорічну премію Генріха Манна. 

Долучитися до творчого надбання письменника ви зможете, звернувшись до наукової  бібліотеки ТДАТУ.

Ольга Цикало,
бібліотекар абонементу художньої літератури

Коментарі