14 лютого - День усіх закоханих!

Вода – життя планети


Всесвітній день водних ресурсів проходить щорічно з 22 березня 1993 року, проводиться в ознаменування важливості води і служить підвищенню обізнаності про те, що 2,2 мільярда людей живуть без доступу до безпечних водних ресурсів.

Основна увага в рамках Всесвітнього дня водних ресурсів приділяється підтримці зусиль по досягненню сталого розвитку: водних ресурсів і санітарії для всіх до 2030 року.

У червні 1999 року в Лондоні на ІІІ конференції ЮНСЕД міністри екології та охорони здоров’я 35 європейських країн, в тому числі й Україна, підписали Протокол з проблем води та здоров’я, зобов’язавшись оберігати своїх громадян від захворювань, пов’язаних із забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати системи запобігання небезпечним ситуаціям.

Період з 2018-2028 роки Генеральною асамблеєю ООН (2016) оголошено Міжнародним Десятиріччям дій «Вода для сталого розвитку».

Тему Всесвітнього дня водних ресурсів щороку визначає координаційний механізм Організації Об’єднаних Націй з питань, що стосуються водних ресурсів і санітарії «ООН – водні ресурси». Його основна тема на 2020 рік була зміна клімату, на 2021 – визнання цінності води і на 2022 – грунтові води.

Згідно з класифікацією ООН, за запасами води, які формуються на території країни і доступні для використання, Україна є однією з найменш забезпечених країн Європи. За міжнародною класифікацією лише Закарпатська область належить до середньозабезпеченого місцевим стоком регіону (6,3 тис. куб. м на одну людину). Низька забезпеченість в Чернігівській, Житомирській, Волинській та Івано-Франківській областях (3,3-2,0 тис. куб. м), в інших областях – дуже низька і надзвичайно низька (1,98 – 0,12 тис. куб. м на одну людину.

Ми звикли до присутності води в нашому житті, бо вона завжди є у водопровідному крані в нашій оселі, на робочому місті, в місцях відпочинку, в лікувальних, загальноосвітніх закладах та ін. Але потрібно пам’ятати, що ресурси води небезкінечні, і наше здоров’я залежить від її кількості і якості.

Важливі питання водних ресурсів піднімаються у виданнях із фондів наукової бібліотеки: С.І. Мовчан «Вода і водні ресурси в технологічних процесах підприємств АПК», С.І. Дорогунцов та ін. «Екологія», Ю.Ф. Новиков «Внимание: вода!», В.Д. Романенко «Основи гідроекології», В.К. М’якушко [та ін.] «Сільськогосподарська екологія», «Гідравліка, сільськогосподарське водопостачання та гідропневмопривод» за ред. В.А. Дідура, «Фізико – хімічні основи технології очищення стічних вод» за ред. А.К. Запольського, «Стратегия сохранения биологического и ландшафтного разнообразия бассейна Днепра», «Молочна ріка диво природи», Г.П. Шарий «Северное Приазовье», тощо.

Видання знайомлять з гідросферою як середовищем життя; розповідають про наслідки впливу антропогенного забруднення на водні екосистеми; інформують про екологічний стан басейнів річок та озер України і основні заходи щодо раціонального використання, охорони і відновлення водних ресурсів; розкривають проблеми ефективного управління водогосподарською галуззю; висвітлюють правові аспекти охорони водних об’єктів у зазначеній сфері та методи гідроекологічних досліджень поверхневих вод, тощо.

Радимо також скористатись електронним каталогом та електронною бібліотекою наукової бібліотеки ТДАТУ для пошуку видань за даною темою. Запрошуємо до наукової бібліотеки!

Світлана Голодова, завідуюча відділом НБ




Коментарі