14 лютого - День усіх закоханих!


14 березня в Україні відзначається День українського добровольця, постанова № 1822 Верховної Ради України «Про встановлення Дня українського добровольця» від 17 січня 2017 року. В цей день українці вшановують захисників незалежності, суверенітету, і територіальної цілісності України.

Наукова бібліотека до Дня українського добровольця підготувала експрес-виставку, де представлені видання:

14 березня обрано не випадково. Саме цього дня 2014 року 500 бійців-добровольців «Самооборони Майдану» відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях. Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити — саме ці батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну.

Саме завдяки добровольцям — їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму — вдалося зупинити російського агресора, мобілізувати сили в тилу й озброїти армію. Загалом у війні на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

В історії України одним із перших прикладів добровольства можна вважати Запорозьку Січ — воєнізовану структуру сформовану з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну. Інший яскравий приклад – легіон «Українських Січових Стрільців», що теж формувався на добровольчих засадах. Під час Другої світової війни добровольці теж першими стали на захист Вітчизни.

Говорять запорізькі добровольці:

Олександр Таран: «Син просився, я кажу: «Ні, залишайся, потім підеш». Я прийшов після поранення, а він пішов…»

В’ячеслав Зайцев: «Доброволець – людина, що пішла добровільно, я з 1 березня штурмував той військкомат, щоб першою відправкою з Запоріжжя потрапити в Збройні сили…»

Тимур Книш: «Бути добровольцем – небайдужість, відповідальність за державу. Якщо ми її не будемо захищати, то тоді хто?»

Андрій Хімічев: «Коли вже опинився в АТО, коли ми в оточення потрапили, коли «брати» по нас стріляли, то мій світогляд повністю перевернувся…»

«Кіборг» Микола Тихонов: «Якщо буде треба, ми підемо знову».

Дякуємо кожному, хто ризикуючи власним життям, з честю і гідністю виконує свій громадянський і військовий обов'язок!

                               За матеріалами інтернет видань, Світлана Голодова, завідуюча відділом НБ



Коментарі