14 лютого - День усіх закоханих!

Пам’ятаємо… День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів. 

Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан.

Афганська війна (1979-1989) була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу та стала однією з вагомих причин його краху. 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю. Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160 000 українців. З них 2378 загинули, у тому числі 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. Із 72 осіб, удостоєних за роки афганської війни звання Герой Радянського Союзу - 11 українців.

На сьогодні в Україні – близько 150 тисяч ветеранів Афганістану. Мало хто з них сподівався, що їм ще доведеться на власній землі воювати з завойовником і окупантом – РФ.

Крім афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. У період незалежності в миротворчих операціях за межами країни загинуло 49 військових.

До цієї дати наукова бібліотека підготувала експрес-виставку «Пам’ятаємо…», на якій представлені видання: В. Кирьязов «Афганское эхо», С. Авдеенко «Афган. Боль и память», Н. Стрельцова «Возвращение из Афганистана», А. Сафронов «В сердце и памяти», Ю. Кузнецов «Боевая бригада» тощо.

Коментарі