14 лютого - День усіх закоханих!

Письменник, якого пам'ятає Мелітополь

 

1 лютого виповнюється 110 років від дня народження відомого українського письменника, краєзнавця, природолюба, нашого земляка 

Павла Феодосійовича Ловецького

Павло Ловецький останні двадцять років свого життя (1955-75 рр.) прожив у Мелітополі. Це місто стало для нього рідним. Тут були написані головні твори, присвячені природі Таврійського краю, його людям. Ці твори полюбилися читачам різного віку. Однак не всі знають про нелегку долю цієї людини, яка пройшла через тяжкі фізичні і моральні випробування. Про це докладно розповідається в книжці мелітопольського письменника Сергія Авдєєнка. Він багато років збирав матеріали про життя і творчість Ловецького.

«Є письменники, які пишуть на так звану злобу дня. Їхні твори можуть викликати неабиякий громадський резонанс, та через деякий час їх актуальність минає. Є інші письменники – філософського складу. Їхні твори заглиблені у пошуки вічного, на боротьбу добра і зла. Вони націлені не стільки на сьогодення, скільки в майбутнє.»: так пише автор книги «Павло Ловецький. Людина і письменник» Сергій Авдєєнко  про нашого славетного земляка.

Тут наводиться і один із творів самого Павла Ловецького «Така моя Таврія». Цей твір написаний давно, але й досі читається із великою цікавістю.

З 1966 по 1975 рік Павло Феодосійович був головою Мелітопольського міського літературного об'єднання. Мелітопольське літературне товариство зараз носить ім'я Павла Ловецького. Також він був Членом Спілки письменників України.

Мелітопольці вирішили, що пам'ять про талановитого письменника повинна залишитися у місті. У 1989 році вулиця Жданова в Мелітополі була перейменована у вулицю Павла Ловецького, а в 2001 році його ім'ям був названий і сусідній провулок.

У вересні 2013 року Павло Ловецький став одним із шести знаменитих мелітопольців, чиї портрети були встановлені на сіті-лайтах на вулицях міста до 229-річчя заснування Мелітополя.

Наукова бібліотека ТДАТУ має у своїх фондах книгу Сергія Авдєєнка «Павло Ловецький: людина і письменник». Також у книзі «О тех, кого помню» Сергій Авдєєнко створив літературні портрети людей, які в різні роки жили і творили в місті Мелітополі, у тому числі повість «Тайна Павла Ловецького». Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з письменником через книги.

Тетяна Кас’янова, провідний бібліотекар




Коментарі