14 лютого - День усіх закоханих!

21 лютого - Міжнародний день рідної мови


Кожен народ відбувся тоді, коли усвідомив себе у рідному слові. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Міжнародний день рідної мови було започатковано у листопаді 1999 р. на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 р.

Історія свята має трагічний початок. 21 лютого 1952 р. у Бангладеші (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Відзначенням цього дня ЮНЕСКО хотіло привернути світову прогресивну спільноту до безправного становища багатьох поневолених народів, у яких гнобителі намагаються відібрати рідну мову.

Українська мова – це велика культура та історія. Українською мовою написані невмирущі твори І.П. Котляревського та Т.Г. Шевченка, І. Франка та Лесі Українки, О. Кобилянської та М. Коцюбинського.

Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, зі співом солов’я – бо така ж мелодійна.

З 3 червня 2020 року почав діяти новий «Український правопис». Інститут мовознавства ім. О.О. ПОТЕБНІ на своєму сайті оприлюднив електронну версію офіційного видання для користування Український правопис.

Наукова бібліотека допомагає вивчати новий український правопис. На тематичній виставці-цитаті «Невмирущі скарби українського слова» представлені приклади нового правопису та видання з фондів бібліотеки: Ю.В. Громик «Український правопис», М.І. Пентилюк «Ділове спілкування та культура мовлення», С.В. Шевчук «Українська мова для державних службовців», Г.С. Онуфрієнко «Науковий стиль української мови», тощо.

Світлана Голодова, завідуюча відділом НБ



Коментарі