14 лютого - День усіх закоханих!

Шлях на Голгофу (До 120 - річчя від дня народження Валер’яна Підмогильного)

 

2 лютого  виповнюється 120 років від дня народження відомого українського письменника і перекладача, одного з найвидатніших прозаїків українського «розстріляного відродження» Валер’яна Петровича Підмогильного (1901 – 1937).  Минуло не так багато років відтоді, як  повернуто ім’я цього талановитого письменника, який був однією з найколоритніших постатей української літератури не тільки 1920-х років, але й усього ХХ століття. Майже шістдесят років довелося читачеві чекати повернення творів Валер’яна Підмогильного.

Перші оповідання В. Підмогильний почав писати, ще навчаючись в училищі. У 1920 р. вийшла збірка «Твори. Том І». Потім з’явилися друком оповідання «В епідемічному бараці», повість «Остап Шаптала». У 1922 році в еміграційному журналі «Нова Україна» був надрукований цикл оповідань «Повстанці» та оповідання «Іван Босий». У цей час вийшли його збірки «Військовий літун», «Проблема хліба», повість «Третя революція», романи «Місто» та «Невелика драма».

 У 1934 році, коли країну охопила хвиля репресій, Валер’яна Підмогильного заарештували як ворога народу, заслали на Соловки. Тут він ще намагався працювати, почав перекладати Шекспіра. Але у 1937 році Валер’ян Підмогильний разом з тисячами таких же як і він був розстріляний.

 Довгі десятиліття творчість письменника, навіть ім’я були заборонені, забуті. Лише наприкінці 80-х років минулого століття в Україні почали перевидавати книги талановитого прозаїка, друкувати його новели в журналах, писати про нього.

Українському суспільству ще належить осягнути національне й культурне значення літературної творчості Валер’яна Підмогильного. Бібліотека запрошує всіх долучитись до прочитання творів класика української літератури та перечитати роман «Місто», книга чекає на свого читача.



Коментарі