14 лютого - День усіх закоханих!

Толерантність – вибір української молоді


16 листопада 1995 року держави – члени ЮНЕСКО на 28-й сесії Генеральної конференції одностайно прийняли «Декларацію принципів толерантності». З 1996 р., за пропозицією ООН, цей день відзначається як Міжнародний день толерантності.

Виховання толерантності в суспільстві повинно бути спрямоване на протидію впливу, що веде до неприйняття інших. Україна – держава, в якій проживають різні національності та етнічні групи з різними релігіями, мовами та культурою.

В ТДАТУ навчаються більше 100 представників національних меншин: болгари, азербайджанці, росіяни, гагаузи, поляки, греки, кримські татари, турки, чехи, німці. Студенти ТДАТУ живуть і навчаються під гаслом: «Інтеркультурний Мелітополь – інтеркультурний ТДАТУ». З 2015 року на весні в університеті проходить яскравий фестиваль «Діалоги культур».

Діалог культур не тільки заради розуміння іншого, але і більш глибокого усвідомлення самого себе. Він не може, не повинний мати кінця. Це — постійний процес, що дозволить людству уникнути «самогубства», зберігши життя в його різноманітті. Діалог культур дозволить кожній людині пишатися тим духовним багатством, що створене протягом багатьох тисячоліть різними народами. А це дозволить не тільки вирішити ряд глобальних проблем, що стоять нині перед людством, але й розкрити творчий потенціал особистості, знайти кожному сенс свого буття. Толерантність повинна стати принципом життя кожного з нас.

У фондах наукової бібліотеки є матеріали за темою толерантності – це, наприклад: Кемеров В.Е «Взаимопонимание», «25-річчя Програми імені Фулбрайта в Україні»,  Василевська Т. Е. «Етика державного управління», Нагаєв В.М. «Конфліктологія». У періодичних виданнях «Бібліотечна планета», «Інформаційний бюлетень з охорони праці» та ін. висвітлюються питання: «Формирование толерантных отношений у студенческой молодежи», «Толерантність – через бібліотеки – до миру і злагоди», «Про толерантність», «Будьмо толерантні», «Становлення та розвиток толерантності в етноконфесійних відносинах сучасної України» тощо.

Світлана Голодова,

завідуюча відділом НБ



Коментарі