14 лютого - День усіх закоханих!

Пам’яті науковця

 

2 листопада 2020 року виповнилося б 85 років від дня народження доктора технічних наук, професора, член-кореспондента УААН, заслуженого працівника освіти України, засновника і керівника Мелітопольської школи землеробської механіки Артура Сергійовича Кушнарьова.

Народився Артур Сергійович 2 листопада 1935 року в м. Якутськ (Росія). У 1957 році закінчив з відзнакою Московський інститут механізації та електрифікації сільського господарства, в 1963 – аспірантуру Тимирязівськой сільгоспакадемії, працював інженером-механіком Якутського тресту «Меліоводстрой».

    З 1963 року починається трудова діяльність А. С. Кушнарьова  в стінах Мелітопольського інституту механізації сільського господарства. У 1964 р. захистив кандидатську дисертацію, а в 1982 р. у Челябінському інституті механізації та електрифікації сільського господарства    докторську дисертацію на тему: «Механіко-технологічні основи процесу дії робочих органів ґрунтообробних машин і знарядь на ґрунт».  За  понад п’ятдесят років своєї трудової діяльності в ТДАТУ, Артур Сергійович працював на посадах асистента, доцента, професора,  завідуючого кафедрою, проректора з наукової роботи. У 1993 p. Артура Сергійовича було обрано членом-кореспондентом УААН: відділення землеробства, меліорації та механізації. Педагогічна діяльність професора А. С. Кушнарьова відзначена знаком “Відмінник вищої школи СРСР”. 28 жовтня 2005 року А. С. Кушнарьову присвоєно звання “Почесний громадянин м. Мелітополь”.

    А. С. Кушнарьов – засновник ряду нових напрямків в аграрній науці. Розробив методику комплексної оцінки техніки і технологій для тваринництва, птахівництва та кормовиробництва. Брав участь у роботі міжнародних конференцій у Польщі, Голландії, Білорусії, Казахстані, Росії. Серія робіт з ґрунтозахисного землеробства і безпосередня організація впровадження цих технологій в степовій зоні України дозволили забути жителям півдня України найбільшу екологічну катастрофу тих років – пилові (або “чорні”) бурі. Визнання його наукових досягнень в цій галузі відзначено ювілейною медаллю В. В. Докучаєва, заснованою Академією наук СРСР. Наукові розробки Артура Сергійовича багаторазово відзначені медалями та дипломами ВДНГ СРСР і України. Створений ним типорозмірний ряд робочих органів для ґрунтозахисної технології, поставлено на виробництво на машинобудівних підприємствах України.

    У 1993 році на базі ТДАТУ, за ініціативою А. С. Кушнарьова, була проведена Міжнародна конференція «Protection of soil Environment by avidance of Compaction & Proper soil Tillage». На конференції були представлені понад 30 держав, зокрема США, Англія, Німеччина, Швеція, Китай. Подія такого рівня відбулася  в Мелітополі вперше.

    Розвиток інформаційних технологій дозволив перейти на новий вид спілкування – міжнародні Інтернет-конференції. Розуміючи ці зміни, А. С. Кушнарьов одним з перших почав працювати над організацією та проведенням міжнародних Інтернет – конференцій з землеробської механіки. У 2005 році в організаційному листі він пише: «Спілкування вчених дає великий поштовх не тільки розвитку нових наукових напрямків, але і сприяє підготовці докторів і кандидатів наук в країнах пострадянського простору. Розвиток комп’ютерних технологій дозволяє нам спілкуватися без віз, закордонних поїздок, перетину кордонів…». По суті, це була перша міжнародна Інтернет-конференція з землеробської механіки, проведена в Україні.

    Велика робота велася Артуром Сергійовичом по залученню студентів до науково-дослідної роботи. Під керівництвом вченого підготовлено 4 доктори та 23 кандидати наук. Він автор понад 200 наукових статей, монографій, довідників, авторських свідоцтв.

    Артур Сергійович Кушнарьов був засновником і керівником Мелітопольської школи землеробської механіки. До її складу увійшли провідні вчені та студенти МІМСГу. Напрямки науково-дослідної діяльності школи визначалися відповідно до актуальності тем на той момент: механіко-технологічні основи землеробської механіки та механіки ґрунту; ґрунтозахисні технології та засоби механізації для їхнього  здійснення; конструктивні особливості сільськогосподарських машин та ін. Здобутки школи були актуальні і затребувані, тому науковці плідно співпрацювали з іншими інститутами.

    Щорічно в Україні проводиться Міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки». Ця конференція є, без перебільшення, головною подією для української агроінженерної науки, землеробської механіки. В її роботі приділяється увага не тільки проблемам, що є предметом наукових досліджень, а й викликам, що стоять перед самою агроінженерною наукою. Завдяки досягненням колективу наукової школи, під керівництвом А. С. Кушнарьова, неодноразово проводилася вона і на базі ТДАТУ. Інтерес науковців до досягнень у галузі землеробської механіки вчених школи був дуже великий. Цього року конференція відбулася в Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка. Оргкомітет конференції запросив проректора ТДАТУ з наукової роботи та міжнародної діяльності, д.т.н., професора, члена-кореспондента НААН України Володимира Надикто взяти участь у роботі конференції. Володимир Трохимович виступив з доповіддю «Нові підходи в теорії тягової динаміки і експлуатації колісних тракторів» (https://youtu.be/G8xSU7srho – повне відео доповіді В. Т. Надикто). Дослідження в галузі механіки ґрунтів, ґрунтозахисних технологій обробітку ґрунтів, енергозбереження в АПК це ті питання якими займався і А. С. Кушнарьов.

     Найбільш влучно особистість Артура Сергійовича характеризують слова сказані ним самим: «–Я понад п’ятдесят років живу в Мелітополі. Займаюся науковою діяльністю. В мене немає певної мети. Бо потрібно не мріяти, а працювати». Він все своє життя присвятив науці, працював до останнього, завжди мав активну позицію, його відрізняли життєлюбність і оптимізм. На превеликий жаль у 2017 році А. С. Кушнарьов  пішов з життя. Світла пам’ять про цю багатогранну і талановиту людину збережеться в серцях його близьких, друзів, колег, учнів. Артура Сергійовича немає з нами, але залишилася його наукова спадщина, учні, які будуть продовжувати справу свого наставника.



Коментарі