14 лютого - День усіх закоханих!

Всесвітній день філософії

 

День філософії відзначають з 2002 року в третій четвер листопада, цього року – це 19 листопада. Це свято затвердили в ЮНЕСКО, і головна його мета — долучити людей до багатолітньої філософської спадщини, зробити філософію ближчою кожному: академіку, студенту та свідомій спільноті, усім, хто цікавиться, як формуються нові простори для філософських роздумів.

З 2005 року його перейменовано у «Всесвітній день філософії» (було «міжнародний»), який відзначають більш ніж у 70-ти країнах-членах ЮНЕСКО по всьому світу.  В Україні свято відзначається з 2006 року, коли вперше 16 листопада у Київському університеті був проведений міжнародний науковий симпозіум присвячений цьому дню.

Цього дня проводяться різноманітні регіональні філософські конференції та засідання, круглі столи, філософські кав'ярні, зустрічі з видатними діячами, виставки книжок, які стосуються актуальних філософських проблематик тощо.

Термін «філософія» ввів давньогрецький філософ і математик Піфагор. Філософія виступає одночасно у п'яти іпостасях. Вона є: наукою, світоглядом, методологією наукового пізнання, мистецтвом та ідеологією.

Філософія здійснює великий вплив на розвиток усіх сфер культури суспільства – науку, мистецтво, політику, право, мораль і релігію. Ми не можемо уявити старокитайську культуру без Конфуція і Лао Цзи, культуру античної Європи – без Сократа, Платона і Арістотеля, культуру Європейського середньовіччя – без Аврелія Августина і Томаса Аквінського.

Філософствувати про філософію можна нескінченно довго, але який в цьому сенс, якщо ти не Сократ. Проте в день філософії навіть аматори можуть висловлювати свої найсміливіші думки про те, як поліпшити життя в сучасному світі, на яких проблемах потрібно зосередитися, в якому напрямі рухатися. В День філософії дозвольте собі поміркувати, якщо не над глобальними проблемами майбутнього, то хоч би над сенсом власного життя.

 Запрошуємо до навчально-наукового абонементу наукової бібліотеки ознайомитись з філософськими виданнями – це, зокрема: «Етичні ідеї в філософії України другої половини XIX - початку XX ст.», «Наукові дослідження - теорія та експеримент», «500 шагов к мудрости», Платон «Диалоги», Кессиди Ф.С. «От мифа к логосу», Камю А. «Бунтующий человек», Вольтер «Философские сочинения», «Философская энциклопедия», Гжегорчик А. «Життя як виклик», підручники по філософії, тощо.

Наукова бібліотека щиро вітає всіх, хто цікавиться наукою філософії, та особливе вітання викладачам ТДАТУ! Бажаємо допитливих студентів, наснаги, нехай мудрість допоможе вам у житті!

 

Світлана Голодова,

завідуюча відділом НБ



Коментарі