14 лютого - День усіх закоханих!

Природний відбір: органічне сільське господарство


До Дня працівників сільського господарства, який щорічно відзначається в Україні у третю неділю листопада, наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Природний відбір: органічне сільське господарство».

На виставці представлені періодичні видання: «Зерно», «Агроном», «Пропозиція», «Аграрний тиждень», «Agroexpert», Farmer, та інші. Часописи підіймають такі питання, як «Органічний NO-TILL», «Сівба по стерні», «Сівозміни в землеробстві України», «Як отримати гарантований врожай зерна на півдні степу України», та інші.

Також представлені видання: міжвідомчий тематичний науковий збірник «Землеробство», С. П. Танчик «NO-TILL і не тільки. Сучасні системи землеробства», В. Гридчин «Роль биологизации земледелия в возрождении сельского хозяйства», «Какое удобрение лучше? СИДЕРАТЫ», «Раціональна система ведення землеробства», А. Подолінський «Біодинаміка – землеробство майбутнього», Т.В. Герасько «Еколого-біологічне (органічне) рослинництво», «Фермерське землеробство», І.Є. Овсінський «Нова система землеробства», В.Х. Ківер «Фертигація і гербігація в зрошувальному землеробстві України», а також 10 книг з розділу «Органічне землеробство»: «Вирощуємо зернові і круп’яні культури», «Вирощуємо огірки і помідори », «Вирощуємо бобові» та інші.

Ідея органічного виробництва полягає у повній відмові від застосування ГМО, антибіотиків, отрутохімікатів та мінеральних добрив. Це призводить до підвищення природної біологічної активності у ґрунті, відновлення балансу поживних речовин, підсилюються відновлювальні властивості, нормалізується робота живих організмів, відбувається приріст гумусу, і як результат – збільшення урожайності сільськогосподарських культур.

Органічні продукти та їхнє виробництво – це практика чистого виготовлення здорових продуктів харчування. Органічне землеробство полягає у мінімальному обробітку ґрунту. Використання органічних технологій у землеробстві ведуть до підвищення природної біологічної активності у ґрунті та відновлення балансу натуральних поживних речовин. За умов ведення органічного господарства підсилюються відновлювальні властивості, нормалізується робота живих організмів, відбувається відновлення гумусу, і як результат – збільшення урожайності сільськогосподарських культур та підвищення якості зерна.

Необхідність покращення родючості сільськогосподарських земель через «розумне фермерство» поділяли і поділяють велика кількість фахівців сільського господарства.

Фермери в усьому світі дедалі переходять на раціональні технології органічного землеробства – «органічний NO-TILL», які базуються виключно на натуральних, природних засобах підтримки родючості землі. Така тенденція тільки розпочинається в Україні, але масштабніший перехід українського сільського господарства буде успішним лише за умов підтримки органічних Агро технологій на державному рівні. Адже родюча земля – це запорука збагачення української нації.

Наукова бібліотека щиро вітає всю університетську спільноту з Днем працівників сільського господарства. Бажаємо міцного здоров’я, наснаги, миру, злагоди, невичерпних життєвих сил і нових здобутків!

Світлана Орлова,

провідний бібліотекар





 

Коментарі