14 лютого - День усіх закоханих!

28 листопада - День пам'яті жертв Голодоморів

На підставі президентських указів  День пам’яті жертв Голодоморів  відзначається щорічно у четверту  суботу листопада. Таким чином,  цього року пам’ять загиблих від  штучного голоду Україна вшановуватиме 28 листопада.

Традиційно о 16:00 ми запалимо свічки у вікнах своїх будинків або біля меморіалів пам’яті жертв Голодомору-геноциду по всій Україні та за кордоном. Це всеохоплююча акція «Запали свічку пам’яті», яку у 2003 році ініціював дослідник Голодомору Джеймс Мейс.

Голодомор (від словосполучення «морити голодом») — власне назва геноциду українців, вчиненого тоталітарним комуністичним режимом у 1932–33 роках. У самому СРСР десятиліттями діяла заборона на пам’ять про жертв Голодомору — жодних публічних розмов, жодного вшанування пам’яті невинно вбитих. Нині ми маємо можливість говорити та поширювати правду, аби цей злочин ніколи не повторився.

У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, серед найбільш трагічних сторінок історії українського народу особливо сумне місце займає Голодомор 1932-1933 років. За різними даними, у 1932-1933 роках від голоду загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей.

Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, "розкуркулення" селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Тож, українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва.

Керівництво Радянського Союзу, маючи намір знищити частину українців, офіційно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду в 1932–1933 роках. Тільки з відновленням державної незалежності український народ зміг зірвати табу з теми Голодомору та жорстокого вбивства радянською владою мільйонів українців.

У 2008 році, до 75-х роковин Голодомору, під керівництвом Українського інституту національної пам’яті була створена Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр., що складається з 18 регіональних томів та одного зведеного.

Наукова бібліотека ТДАТУ має у своїх фондах історичні, документальні, публіцистичні та художні твори про Голодомори.

«Матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роках 1932-1933», - посвята, якою Улас Самчук почав свій роман «Марія» - перший художній твір про події Голодомору.

Твір «Жовтий князь» Василя Барки - представника української діаспори у США, написаний у 1958-1961 роках, також став одним із перших у світовій літературі професійним прозовим твором, присвяченим Голодомору 1932-1933 років.

Про ті події написано багато наукових праць, книг, статей, знято фільмів. А втім, як і раніше, вона залишає багато таємниць, і запитань інколи більше, ніж відповідей. У науковій бібліотеці є багато книг, які можуть допомогти розширити знання про голод, його жертв і тих, кому вдалося вижити.

Тетяна Кас’янова, провідний бібліотекар





Коментарі