14 лютого - День усіх закоханих!

Джон Леннон: життя в піснях

 


Люди змінюють цей світ. Вони пишуть геніальні романи, геніальну музику, картини, надихають інших та змінюють цей світ на краще. Така людина народилася 9 жовтня, 80 років тому у Ліверпулі. Ім’я цього чоловіка стало відомим у всьому світі – це легендарний Джон Леннон.
Напевне немає людини, яка б не знала бодай однієї його пісні, хоча б з репертуару The Beatles. Творчий дует Джона та Пола Маккартні став найуспішнішим за усю історію музики. The Beatles стали найкращим гуртом усіх часів і народів, неодноразово потрапляли до Книги рекордів Гіннеса, стали піонерами у рок-музиці – їх сміливі творчі експерименти у звукозаписі, аранжуванні надовго визначили звучання усієї світової музики.
The Beatles змінили обличчя музики, стали маяком для багатьох гуртів, їх відлуння досі звучить у сучасній музиці. Вони вплинули на ціле покоління – покоління хіпі, виступали проти війни у В’єтнамі, принесли у світ любов («All you need is love»). За 7 років вони записали 13 геніальних альбомів.

Після розпаду гурту кожен пішов своєю музичною дорогою. Джон Леннон переїхав до США, де продовжив своє вільне творче життя. Він робив що хотів, як хотів, писав такі пісні, які подобались йому – він вже був Джоном Ленноном (про що свідчить дивний альбом «Unfinished Music No. 1: Two Virgins» 1968 року). Леннон виступав проти агресивної політики Сполучених Штатів. Продовжував міняти цей світ, своїми виступами і піснями на кшталт «Imagine», «Make Love, Not War», та «Give Peace a Chance».

Джон Леннон – видатний музикант (13 альбомів у складі The Beatles, 21 студійних, концертних  альбомів, збірників записаних під час сольної кар’єри), поет (автор більшості текстів пісень The Beatles), автор книжки «In His Own Write», яка складається із сюрреалістичних віршів та оповідань, режисер (короткометражні фільми разом із Йоко Оно), актор (ігрові фільми про The Beatles («A Hard Day’s Night», «Help!», «Magical Mystery Tour»), а також зіграв у фільмі «Як я виграв війну» (1967 р.)).
1965 році Королева нагородила всіх чотирьох бітлів Орденами Британської Імперії. В листопаді 69-го Леннон повернув їй орден, висловлюючи протест проти підтримки Британією війни у В’єтнамі. Цей вчинок і досі вважають найскандальнішою акцією Леннона. Але таким він був — принциповим і безапеляційним, складаючи скарб свій не на землі, а на небі. Може тому, що Джон відчував: йому на цій планеті відміряно небагато. А може, це і не причина, а наслідок… 40 років тому його, 40-річного застрелив навіжений фанатик. Прикро, бо зараз ми святкували б ювілей легендарного бітла, а не 80-ліття з дня народження…Та і взагалі про Джона розповідати зайве – він говорить про себе сам. Своїми піснями, своїм життям…

Ольга Цикало,
бібліотекар художнього абонементу

Коментарі