14 лютого - День усіх закоханих!

Миротворча місія ООН 75 років об’єднує світ

 24 жовтня – міжнародний День Організації Об'єднаних Націй – День народження ООН. Цього дня, 75 років тому (1945 р.), 50 країн-засновниць, зокрема, Великобританія, Китай, Радянський Союз, США та Франція ратифікували договір про створення союзу, який допомагав би виснаженій війною, але уже мирній, Європі зберігати мир та контролювати його.

Організація Об'єднаних Націй ще багато десятиліть тому стала синонімом миротворчості у світовому масштабі, співучасті у встановленні справедливості на міжнародній арені. Організація не має кордонів і об’єднує весь світ, пройшовши довгий шлях від зародження у післявоєнній Європі до визнання абсолютною більшістю країн. Станом на 2019 рік членами ООН є 193 країни.

24 жовтня по всьому світу відбуваються зустрічі, круглі столи та виставки, що мають на меті певним чином підсумувати діяльність і досягнення ООН та привернути увагу світу до високої місії Організації.

У ювілейний день народження ООН декілька цікавих історичних фактів про заснування та 75-річну роботу Організації.

Епіцентром архітектурного комплексу офісу ООН є 39-поверховий хмарочос, де працює Секретаріат. Надворі вздовж стіни будівлі на багато десятків метрів простягається ряд прапорів 193-х країн-членів ООН. Аби уникнути образ з боку країн щодо першості того чи іншого прапора, всі вони розміщені у порядку англійського алфавіту.

ООН пройшли довгий шлях, перш ніж стати організацією, якою ми її знаємо сьогодні. Певним прообразом ООН була Ліга Націй, створена лідерами Європи, котрі тільки-но завершили Першу Світову війну та поділили сфери впливу у світі.

Миротворча діяльність ООН розпочалася у 1948 році. Тоді Рада ООН Безпеки вперше санкціонувала приїзд військових спостерігачів на Близький Схід. Головна мета місії полягала у спостереженні за виконанням Угоди про перемир’я між Ізраїлем та сусідніми арабськими країнами. З того часу на рахунку ООН – 69 миротворчих операцій по всьому світу.

Цікаво, що ООН не має власної армії або підрозділів військових. Організація працює виключно з так званими контингентами воєнних, котрі приїжджають з держав-членів ООН. Тобто, по суті, інструменти ООН – це ідея, намір, намагання зробити життя мирним. А свої воєнні та поліцейські контингенти надають 122 країни-учасниці.

Наша держава має свої представництва при ООН – у Нью-Йорку та Женеві.  Цього року Україна переобрана в Раду з прав людини ООН на 2021-2023 рік. Як країна, яка підтримувала створення Ради для забезпечення універсального дотримання прав людини, Україна буде в подальшому відстоювати запобігання порушень цих прав для стійкого міжнародного миру і безпеки

Моніторингова місія ООН з прав людини розміщується в Україні з березня 2014 року. До червня 2019 року очільницею місії була Фіона Фрейзер. З липня цього року її місце зайняла Матільда Богнер.

Місія ООН фіксує порушення стосовно цивільного населення в умовах бойових дій та окупації, намагається убезпечувати громадянський простір та відстежує ситуацію на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу.

Офіси моніторингової місії розташовані в Києві, Донецьку, Краматорську, Луганську, Маріуполі, Одесі, Харкові, кожного кварталу публікуючи доповідь про права людини в України.

Наукова бібліотека до 75-річчя ООН підготувала експрес-виставку «Миротворча місія ООН», де представлені видання: «Заключні зауваження та рекомендації конвенційних органів ООН щодо доповідей України в сфері дотримання прав людини», В. В. Молдован «Судоустрій: Україна, Велика Британія, Російська Федерація, США, ФРН, Франція. Судові органи ООН», С.В. Фомішин «Міжнародні організації - суб’єкти міжнародної економічної діяльності», «Україна в глобальних організаціях», Н. В. Голуб «Україна та міжнародні організації», А. П. Садовенко [та ін.] «Представництво Програми розвитку ООН в Україні» тощо. Виставка демонструється на навчально-науковому абонементі.

Світлана Голодова,

завідуюча відділом НБ



Коментарі