14 лютого - День усіх закоханих!


ЛАБОРАТОРІЯ ФАНТАСТИКИ. АРКАДІЙ СТРУГАЦЬКИЙ

28 серпня 2020 року виповнюється 95 років від дня народження Аркадія Натановича Стругацького (1925—1991) - російського письменника, сценариста, перекладача, який створив у співавторстві з братом Борисом Стругацьким (1933—2012) кілька десятків творів, що вважаються класикою сучасної наукової та соціальної фантастики.
Твори братів Стругацьких видані в 33 країнах і переведені на 42 мови. Важко перелічити всі російські і зарубіжні літературні премії, вручені Аркадію Натановичу і його братові за життя. Більше десяти романів і повістей Стругацьких екранізовані. Брати Стругацькі були для читачів провідниками в інший, вигаданий світ. І які б паралельні всесвіти вони не вигадували, у центрі уваги завжди залишалася людина зі своїми сильними і слабкими сторонами. Через це вигадані або передбачені світи раптом ставали відчутними, знайомими і тому актуальними і тому актуальними.

Широка популярність прийшла до братів Стругацьким після публікації оповідань, що належали до «твердої» наукової фантастики і вирізнялися увагою до психологічної розробки персонажів. Такими творами були «Шість сірників» (1959), «Випробування СКР» (1960), «Приватні припущення» (1960)  «Важко бути богом» (1964), «Хижі речі століття» (1965), «Населений острів» (1971), «Пікнік на узбіччі» (1972), «Жук у мурашнику» (1979), «Хвилі гасять вітер» (1985) та інші. Романи і повісті, в основному, створювалися братами у співавторстві.
Незважаючи на такий потужний і міцний творчий союз, протягом усього свого літературного життя брати Стругацькі писали й окремо один від одного. Так, Аркадій Стругацький під псевдонімом С. Ярославцев написав бурлескну казку «Експедиція в пекло» (1974), а також повісті «Подробиці життя Микити Воронцова» (1984) та «Диявол серед людей» (1990).Тема «Диявола серед людей» знайде своє продовження у романі «Пошук призначення, або Двадцять сьома теорема етики» (1994—1995), який під псевдонімом С. Вітицький Борис Стругацький надрукує вже після смерті брата Аркадія 1991 року.
Власну літературну кар'єру Аркадій Стругацький почав у 1956 році, надрукувавши нефантастичну повість «Попіл Бікіні», присвячену випробуванню першої водневої бомби. Вже з початку 60-х Аркадій активно займається перекладами: найвідоміші переклади з японської Акутаґави Рюносуке, Кобо Абе, класичних творів 15-16 століття, а також переклади з англійської Джона Віндема, Айзека Азімова та ін.
Практично всі твори братів Стругацьких стали класикою вітчизняної і зарубіжної фантастики. Разом із Борисом Стругацьким Аркадій був лауреатом багатьох російських і зарубіжних літературних премій, включаючи премії «Аеліта» та «Велике Кільце», премію Жуля Верна (Швеція), приз «За незалежність думки» (Великобританія).
У 2017 році спадкоємці братів Стругацьких, Марія Аркадіївна і Андрій Борисович, виклали усі твори Аркадія і Бориса в Інтернеті для вільного доступу.
Із  літературною спадщиною братів Стругацьких ви можете ознайомитися в науковій бібліотеці ТДАТУ.
Ольга Цикало, бібліотекар художнього абонементу





Коментарі