14 лютого - День усіх закоханих!

РОМАНТИЧНІ ВІТРИЛА ГРІНА

23 серпня 2020 року виповнюється 140 років від дня народження Олекса́ндра Гріна (1880 - 1932) - відомого російського письменника, представника романтичного реалізму.

Справжнє ім'я письменника - Олександр Степанович Гриневський. За роки своєї біографії він написав безліч цікавих повістей, найбільшу популярність з яких отримали «Червоні вітрила».
У 1907 році була надрукована його перша книга - «Шапка-невидимка», у 1909-му - «Острів Рено». Потім були інші роботи - більш ніж в ста періодичних виданнях.
Письменник завжди мріяв жити в місті біля теплого моря. Тут пройшли самі спокійні і щасливі роки його життя, тут були написані романи «Золотий ланцюг», «Та, що біжить по хвилях» та інші. Кримський період творчості Гріна став дуже плідним для письменника, в цю пору він створив, ймовірно, не менше половини всього ним написаного. Його кімнату займали тільки стіл, стілець і ліжко. А на стіні, проти головах, красувалася просолена дерев'яна скульптура з-під бушприта якогось парусника. Корабельна діва проводжала письменника до сну і зустрічала на світанку. Грін занурився в свій вистражданий казковий світ ...
Грін був не тільки чудовим пейзажистом і майстром сюжету, але і ще дуже тонким психологом. Він писав про невивченості і могутність природи, про самопожертву, мужність - героїчних рисах, закладених в самих звичайних людей. Нарешті, далеко не всі письменники так чисто, дбайливо і схвильовано писали про любов до жінки, як це робив Грін.
Літературна спадщина письменника набагато ширше, різноманітніше, ніж це можна припустити, знаючи письменника лише по його романтичним новелам. Не тільки в юності, але і в пору широкої популярності Грін поряд з прозою писав ліричні вірші, віршовані фейлетони і навіть байки. Поряд з творами романтичними він друкував в газетах і журналах нариси й оповідання побутового складу. Останньою книгою, над якою письменник працював, була його «Автобіографічна повість», де він зображує своє життя строго реалістично, у всіх її жанрових фарбах, з усіма її суворими подробицями.
Останнім незакінченим твором письменника був роман «Недотрога» - роман про делікатних, вразливих і чуйних натурах, нездатних до брехні, лицемірства і святенництва, про людей, які стверджують добро на землі. «До кінця днів моїх, - писав Грін, - я хотів би бродити по світлих країнам моєї уяви».
У 1960-х роках, на хвилі нового романтичного піднесення в країні, Грін перетворився в одного з найбільш видаваних і шанованих вітчизняних авторів, кумира молодого читача (до цього, в розпал кампанії проти «безрідних космополітів», книги письменника були викреслені з планів видавництв, не видавались в бібліотеках). Тепер же були відкриті бібліотеки і школи його імені, засновані Будинки-музеї Гріна в Феодосії, Старому Криму і В'ятці ...
І ця любов не згасає до цього дня ... Спершу в Криму, а в серпні 2000 року - до 120-річчя від дня народження Олександра Гріна - і на батьківщині письменника, в місті Вятка, на набережній, яка носить його ім'я, було урочисто відкрито погруддя письменника.
У 2000 р заснована Всеросійська літературна премія імені Олександра Гріна, вона присуджується щорічно «за твори для дітей та юнацтва, пройняті духом романтики і надії», серед лауреатів цієї премії - Кір Буличов та Владислав Крапівін.
Твори Олександра Гріна досі улюблені  і вже більш ніж сто років турбують серця читачів.
У фондах художнього абонементу наукової бібліотеки творчість письменника представлена шеститомним зібранням творів та книгами «Червоні вітрила», «Золотий ланцюг», «Та, що біжить по хвилях». Усіх прихильників творчості Олександра Гріна запрошуємо до бібліотеки.





Коментарі