14 лютого - День усіх закоханих!


ФАНТАСТИЧНИЙ СВІТ РЕЯ БРЕДБЕРІ


22 серпня 2020 року виповнюється 100 років від дня народження Рея Дугласа Бредбері (1920 – 2012) – одного із найвідоміших американських письменників-фантастів, автора близько 400 літературних творів різних жанрів: оповідань, романів, віршів, есе, п'єс, кіно- й телесценаріїв.

Твори письменника є впізнаваними за їх емоційним, психологічним стилем. На думку критиків, Бредбері є унікальним явищем в американській літературі. А за його внесок до жанру фантастики він у 1985 році став лауреатом премії «Гросмейстер фантастики» за заслуги перед жанром.
Перші спроби написання у Бредбері з’явилися у дванадцятирічному віці, як говорить автор «Через фінансові труднощі та неможливість купляти книжки я вирішив, що сам почну їх писати». У своїх ранніх роботах Рей Бредбері намагався бути схожим на Едгара По, але згодом змінив орієнтири у творчості. Усе своє подальше життя майбутній письменник жив і працював у Лос-Анджелесі.
Починаючи з 1937 року оповідання Бредбері починають активно друкуватися у дешевих журналах. У 1942 році він вирішує повністю перейти на заробіток із грошей, які отримує від продажу своїх історій. І ставить для себе такий мінімум, як 52 оповідання в рік. Грошей від продажу оповідань  ледве вистачало на життя, але Бредбері невтомно продовжував писати. І вже згодом найкращі його оповідання потрапили до збірки «Темний карнавал», але ця збірка не користувалася особливою популярністю у читачів. Але наступна — «Марсіанські хроніки» була першим успішним комерційним літературним проектом Бредбері, яка принесла окрім чималенького гонорару також славу. А всесвітнє визнання автор отримує у 1953 році після публікації роману «451° за Фаренгейтом», в якій розповідається про тоталітарне суспільство, де будь-яку книгу потрібно було спалювати.

Попри популярність автор продовжує кожного дня проводити по кілька годин за друкарською машинкою, і згодом виходить у світ роман — «Кульбабове вино», який у значній мірі є автобіографічним. І розповідає про дитинство автора. Видавництво «Навчальна книга - Богдан» видало українською мовою усі ці та багато інших книг Рея Бредбері. За мотивами оповідань і романів фантаста було знято більше ніж 60 фільмів.
За своє життя Бредбері написав 11 романів був автором 21 п’єси і 28 сценаріїв для фільмів. Найбільше він написав коротких історій, таких у нього понад 400.
Твори Бредбері — найчастіше це короткі історії, які не несуть жодного розважального характеру у своїх роботах він акцентує увагу на багатьох глобальних проблемах, які стосуються людства в цілому так і окремої людини, його твори змушують і допомагають думати, після їх прочитання читач багато речей переосмислює. У своїх історіях він часто пише про боротьбу добра зі злом. Хоча  Бредбері вважають одним з основоположників жанру фантастики, його твори часта тяжіють до різних жанрів. У останні роки свого життя він писав виключно драму. За свої роботи Рей Бредбері неодноразово був нагороджений багатьма преміями. Також у нього є зірка на алеї слави у Голлівуді.
Рей Бредбері працював усе своє життя, а остання його стаття була опублікована у журналі «New Yorker» за тиждень до смерті автора.
Доторкнутись до творчого надбання письменника ви зможете, звернувшись до наукової  бібліотеки ТДАТУ.


Коментарі