14 лютого - День усіх закоханих!


«Сказку эту поведаю теперь я свету…»

200 років поемі Олександра Сергійовича Пушкіна «Руслан і Людмила»

И там я был, и мёд я пил;
У моря видел дуб зелёный;
Под ним сидел, и кот учёный
Свои мне сказки говорил.
А. С. Пушкин


Ці відомі рядки відкривають світ чарівництва, любові і казкового слова у поемі Олександра Сергійовича Пушкіна «Руслан і Людмила».
Рідкісний та цінний фонд наукової бібліотеки ТДАТУ може похвалитися виданням поеми «Руслан і Людмила» 1946 року видавництва «Художня література».  Це видання унікальне тому, що було надруковано в тяжкі післявоєнні часи досить великим тиражом у 250000 екземплярів та оформлено ілюстраціями Івана Костильова.

 Геніальний твір, написаний поетом ще в юному віці, і сьогодні полонить серця читачів. Не буде великим перебільшенням сказати, що для багатьох знаменитий казковий вступ до поеми виявився першим переживанням справжньої поезії.
Пушкін почав писати поему ще в 1817 році в карцері Царскосельского Ліцею, стіни якого довго зберігали вірші з «Руслана і Людмили ». Закінчив її Пушкін навесні 1820 року. Уривки з твору з'явилися вже у березні в журналі «Син Вітчизни», а окремим виданням воно вийшло наприкінці 1820 року.

Наукова бібліотека ТДАТУ, звісно ж, не має першого видання поеми «Руслан та Людмили» 1820 року, бо це дуже рідкісна річ, але ми  пропонуємо вам познайомитися з іншими чудовими виданнями цього твору.
Прикладом може служити другий том Повного зібрання творів А.С. Пушкіна у 6-ти томах, виданий у 1936 році до сторіччя з дня смерті поета Державним видавництвом художньої літератури із надрукованою поемою.
Текст Пушкіна був  перевірений  за рукописами і друкованими джерелами, в результаті чого було зроблено безліч відкриттів в області пушкінського письма. У завдання видавництва входило збереження максимально точного пушкінського тексту.
Має певний інтерес для дослідників та читачів і четвертий том Повного зібрання творів О. С. Пушкіна 1977 року, у якому представлена поема «Руслан і Людмила».
Цей твір завжди привертав увагу художників своєю неповторною казковою атмосферою. Прекрасні, на диво виразні і живі малюнки художників Миколи Кочергіна, Тетяни Мавриної, Олександра Лебедєва, Михайла Нестерова у виданнях поеми різних років відкривають читачеві двері у цю незвичайну казку. Книга «Руслан і Людмила» видавництва «Правда» 1982 року, яка ілюстрована талановитим Кочергіним, також є перлиною фонду наукової бібліотеки.
Після «Руслана і Людмили» Пушкін був визнаний першим серед російських поетів, і саме тоді почалася його європейська популярність.

 Тетяна Кас’янова, провідний бібліотекар
 









Коментарі