14 лютого - День усіх закоханих!



29 липня 2020 року Україна на загальнодержавному рівні відзначатиме 155 років з дня народження Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Проєкт постанови Верховної Ради України «Про відзначення ювілеїв у 2020 році» було прийнято на засіданні парламенту 14 січня.
Успішний підприємець і менеджер, реформатор й депутат, просвітник, меценат і пророк – Митрополит Андрей Шептицький (Глава УГКЦ 1901–1944), народився 29 липня 1865 року в с. Прилбичі, що на Яворівщині. За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку Церкву як в Україні, так і за кордоном. Будучи одним із найбагатших людей Галичини, щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 році заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику кількість експонатів. Саме завдяки Шептицькому Львів на початку ХХ століття став українським культурним центром, чиє мистецьке життя було відоме далеко за кордоном.
Шептицький підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. Як Галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму. Зазнавав утисків більшовиків. Помер 1 листопада 1944 року внаслідок тяжкої хвороби.
Якби Митрополит Галицький та архієпископ Львівський Андрей Шептицький жив сьогодні, то, безперечно, очолював би списки авторитетного видання Forbes. І не лише в рейтингу «найвпливовіших».
У фондах наукової бібліотеки є видання у яких ви зможете знайти інформацію про Андрея Шептицького: В. Нартов «Видатні особистості України», Я. Дашкевич «Постаті» та ін.
Світлана Голодова,
завідуюча відділом наукової бібліотеки

Коментарі