14 лютого - День усіх закоханих!

Дорогами пам’яті. Університет у роки Другої світової


8 та 9 травня 2020 року Україна разом з усім світом відзначає День пам’яті та примирення – 75-річчя Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Війна… Страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка болить досі чи не в кожній родині України. 75 років минуло з тієї тривожної ночі, коли замовкли останні постріли гармат, прийшов мир, настала тиша. Ми пам’ятаємо яку ціну заплачено за Перемогу, за життя мільйонів українців….
Наукова бібліотека до 75-річчя Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та вшанування пам’яті ветеранів університету, провела велику пошукову роботув архівах та музеї Університету та підготувала віртуальний мультимедійний проект «Дорогами пам’яті. Університет у роки Другої світової». 
22 червня 1941 року було перервано мирне життя колективу МІМСГ. Пройшов мітинг. Рішення коротке – все для фронту, все для перемоги. Оголошена загальна мобілізація. Близько 550 викладачів, студентів, співробітників стали на захист Батьківщини, серед них викладачі-офіцери запасу: Слепп С. І., Кацюба М. Ф., Власюк І. Д., Подтепа Л. Г., Кудряшов І.Н., УдаловІ. П., Тильний А.М., лаборанти: АксамитнийІ.А., Святченко І.М., Назаренко І.І. і багато інших були призвані до лав червоної армії.
Пішли на фронти і випускники МІМСГ 1941 року. Легендарний військовий випуск – їх було 120, живими повернулось лише 30…
У різних військових академіях та училищах пройшли перепідготовку і зайняли командні посади студенти інституту: О. А. Аблямітов, І. О. Рибалко, М. О. Михайлов, Б.І. Турок, А. О. Мірошниченко, А. М. Дьяконов, М. Г. Буряк, В. М. Тарасов, М. С. Малюгата інші.
Великий загін випускників пам’ятного 1941 року, всього близько 20 інженерів-механіків, після захисту дипломів виїхали у МТС і радгоспи Свердловської, Кустанайської та інших областей Казахстану – на передову трудового фронту.
У вересні 1941 року інститут евакуюється до Ашхабаду, продовжується діяльність на правах факультету механізації Туркменського СХІ. На цей момент у ньому працює 50 викладачів, у тому числі три професори і п’ять кандидатів наук.
Тільки у серпні 1944 року інститут повернувся до рідного міста, зруйнованого війною. Життя ледве жевріло лише у корпусі № 3: у нього були дах, двері, напівпрозорі вікна, де скло заміняли скляні банки та пресована солома. Не було найпростіших меблів, устаткування, тепла, світла, але було велике бажання скоріше розпочати працювати, оголосити про відродження інституту.
Сьогодні ми з вдячністю та повагою згадуємо військові подвиги Героя Радянського Союзу Миколи Малюги, директора МІМСГ (1937-1951рр.) Георгія Гулівера.
Згадуємо подвиги легендарних льотчиків, Героїв Радянського Союзу Миколи Опришко та Леоніда Боброва, підводника – Тимофія Лукінова, які в мирний час впродовж багатьох років працювали у нашому Університеті.
Ми пам’ятаємо славетних ветеранів, які у свій час працювалив Університеті і низько вклоняємось їм – Леоніду Волкову, Миколі Верескуну, Івану Верещаку, Вірі Лепьошкіній, Вірі Снегур, Віктору Богоявленському, Олександру Шуткіну, Анатолію Двояковському, Брониславу Деревицькому, Віктору Кітарію, Володимиру Морозову, Михайлу Судакову, Сергію Чурляєву, Івану Аксамитному, Юлію Новіку, Зіновію Сіріну, Івану Тимченко, Євгенію Дудкіну, Миколі Картавкіну, Георгію Грихно, Івану Олежко, Олексію Дацко, Івану Ємельянову, Генадію Когінову, Володимиру Коковіну, Леоніду Храмцову, Михайлу Тесняку, Науму Тавровському, Валентину Шапошнікову, Якову Григор’єву, Костянтину Дадушко, Івану Холодкову, Олександру Лисенкову та всім учасникам Другої світової, ветеранам МІМСГ-ТДАТУ.
Перший військовий випуск 1941 року із честю пройшов через тяжкі випробування війни, не заплямувавши доброго імені інституту. Бойовими нагородами відзначені подвиги багатьох вихованців інституту: Герой Радянського Союзу – Микола Малюга, Григорій Донцов, Петро Дьяченко, Андрій Козюра, Миколай Дуда, Григорій Летучий, Федір Куцевол, Василь Запальний, Олександр Корецький, Олександр Симоненко, Михайло Судаков, Віктор Скирко та багато інших.
У боях Другої світової полягли 97 випускників 1941 року, десятки вихованців та викладачів інституту: Е. Івченко, І. Жарницкий, Г. Коваленко, І. Палеев, Г. Пономаренко, М. Щукін, М. Ф. Кацюба, І.Д. Власюк, О. М. Тильний, О. Кузьмінов, І. М.Святченко, Г. О.Устименко, О. І.Рубінштейн, Л. О.Подвисоцький та багато інших.
Невблаганний плин часу… З кожним роком стає все менше живих свідків і учасників героїчних подій воєнного часу і тим вище цінність їх спогадів. Нажаль, тільки два ветерани МІМСГ сьогодні серед нас. Це –Сидоренко Володимир Михайлович, який 26 березня 2020 року відзначив 95-ліття, та Христенко Іван Федосійович, який своє 92-річччя відзначив 30 жовтня 2019 року. Пам’ятаємо наших ветеранів, та бажаємо їм міцного здоров’я.
Вклоняємося всім ветеранам ТДАТУ, які з честю пройшли дорогами Другої Світової, схиляємо голови, вшановуючи пам’ять тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах. Всі ми в неоплатному боргу перед полеглими у справедливій боротьбі за гідність людини, за мирне небо.
Разом з усім світом ми віддаємо данину глибокої поваги ветеранам Другої світової війни!Основний борг всіх наступних поколінь – борг перед поколінням переможців – зберегти історичну пам’ять про Другу світову війну, не залишити в забутті жодного загиблого солдата, віддати данину подяки за героїчний подвиг живим ветеранам війни і трудового фронту.
Світлана Голодова,
завідуюча відділом обслуговування користувачів

Коментарі