14 лютого - День усіх закоханих!

Жива планета: екологічні проблеми України

Щороку 22 квітня відзначається День Землі, який ознаменував початок сучасного екологічного руху в 1970 році. День Землі пов’язаний зі стартом сучасного екологічного руху і визнаний найбільшою громадянською подією планети.
У 2020 році відбудеться ювілейний 50-й День Землі. Засновник Дня Землі член Сенату США Гейлорд Нельсон виступив з ідеєю національного дня для залучення уваги до навколишнього середовища після того, як став свідком руйнівної дії великого розливу нафти в Санта-Барбарі, штат Каліфорнія, в 1969 році.
22 квітня 1970 року 20 мільйонів американців вийшли на вулиці, в парки і аудиторії, протестуючи проти погіршення стану навколишнього середовища. До 1990 року День Землі став глобальним, мобілізувавши 200 мільйонів чоловік в 141 країні і піднявши проблеми навколишнього середовища на світовій арені. День Землі дав величезний імпульс зусиллям по утилізації відходів в усьому світі і допоміг підготувати основу для саміту Землі ООН 1992 року в Ріо-де-Жанейро.
В наші дні День Землі – один з найбільших заходів в світі. Його відзначають понад мільярд людей в різних країнах. Щороку для події обирається актуальна тема. У 2020 році виповнюється 50 років Дня Землі, а тому тема була обрана знакова: кліматичні зміни.
Зміна клімату є найбільшою проблемою для майбутнього людства і систем життєзабезпечення, які роблять наш світ придатним для життя. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на один день від використання автомобіля тощо.
Наукова бібліотека в своїх фондах має чималу кількість підручників,  науково-популярних книг, електронних видань, часописів, присвячених темі екологічних проблем в Україні. Ось деякі з них:

 М. Мусієнко «Екологія: охорона природи», 
Р. Панас  «Рекультивація земель», 
І. Примак «Екологічні проблеми землеробства», 

В. Джигерей «Екологія та охорона навколишнього природного середовища»,








 К. Коваленко «Основи екологічної культури» та інші.
На шпальтах журналів: «Вісник аграрної науки», «Екологічний вісник», «Агроекологічний журнал» є чимало статей на цю тематикуУ часописі  «Фокус» № 5 за 2020 рік надруковано цікаві факти. Редакція журналу втретє складає рейтинг екологічного стану регіонів України. Соціодослідження показують, що все більше українців турбують екологічні проблеми держави. Люди бажають знати, які загрози для них несе навколишнє середовище. Також радує позиція великих компаній,які можуть впливати на поліпшення навколишнього середовища,  наприклад мережа магазинів техніки та електроніки «Ельдорадо». На рахунку компанії – не один соціальний проект, і частина з них  спрямована  на турботу  про навколишнє середовище: заміна пластику біопакетами, налагоджено переробку використаних  батарейок в Європі, а навесні 2021 року  компанія планує реалізувати проект з озеленення столичних парків.

Коментарі