14 лютого - День усіх закоханих!

Шевченко. Бажання жити

«Ну що б, здавалося, слова…
Слова та голос — більш нічого.
А серце б’ється — ожива,
Як їх почує!»
Т. Г. Шевченко

До 206-ї річниці від дня народження національного генія і пророка, духовного батька українства, видатного українського поета, письменника та талановитого художника Тараса Шевченка, який відзначається 9 березня, наукова бібліотека підготувала книжкову виставку «Шевченко. Бажання жити».
У фондах наукової бібліотеки десятки видань, які мають відношення до життя, творчості великого Кобзаря. Частина з них представлена на експозиції, яка розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України. Подано інформацію про творчу спадщину Шевченка – збірники його творів, окремі видання, спогади про поета та його малюнки. На виставці представлені такі твори Т. Г. Шевченка, як «Гайдамаки», «Тополя», «Кобзарь», «Назар Стодоля», «Катерина» та ін.
Серед тих визначних діячів, чиї серця, помисли, талант спрямовані на служіння народові, чия душа сповнена високої любові до Батьківщини, Тарас Шевченко по праву посідає почесне місце, бо з таким вогнем у душі захищав свободу і незалежність вітчизни, честь і гідність українського народу. Наше головне зобов’язання перед Великим Кобзарем – нести крізь віки його спадщину, зберігаючи для нащадків полум’я шевченкових слів.
Поетична спадщина Кобзаря – це понад 240 творів, а живописна – приблизно 1200 робіт (олійних картин, акварелей, сепій, офортів, малюнків). Тож навіть якби Шевченко, не став геніальним поетом, то він все одно був би відомий світові як великий український художник. Творчість Шевченка-поета й Шевченка-художника ідейно й тематично єдині, взаємопов’язані і доповнюють одна другу.
Шевченко для нас – це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть. З чого черпають сили й надії. У глибини майбутнього посилав він свої непорушні заповіти синам свого народу, і серед цих заповітів перший і останній:
Свою Україну любіть,
Любіть її… во время люте,
В остатню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.
Тематична виставка, експонується на першому поверсі наукової бібліотеки, запрошуємо до перегляду

Коментарі