14 лютого - День усіх закоханих!

Ювіляри березня

4 березня виповнюється 205 років українському композитору, громадському діячу, автору Гімну України Михайлу Вербицькому.
Михайло Вербицький (1815-1870) – один із перших українських професійних композиторів Галичини, фундатор Перемишльської композиторської школи.
Навчався в Перемишльській гімназії та музичній школі. У 1833 році вступив до Львівської духовної семінарії, де написав «Школу гри на гітарі», яка стала першим посібником з теорії музики в Галичині. Вербицький створив музику для багатьох вистав: «Верховинці» за Ю.Коженьовським, «Козак і охотник» за А.Коцебу, «Жовнір-чарівник» за I.Котляревським, «Гриць Мазниця» за I.Наумовичем, «Проциха» за Ю.Желехівським та ін. 
У 1850 році став священиком. У 1863 написав музику до віршів Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Патріотична пісня прозвучала для публіки спершу у 1863 році у Перемишлі у музейній залі Духовної семінарії і виконав її сам композитор. Відтоді семінаристи поширювали пісню. А як самостійний твір її виконано 10 березня 1865 року також у Перемишлі і саме ця дата вважається першим виконанням українського славня. У 1917 і 1992 роках цей твір офіційно визнано національним Гімном України.
У 1850-1853 роках Вербицький був парохом у селах Завадів та Залужжя Яворівського повіту, а з 1856 року одержав парафію у селі Млини (тепер Польща). У Млинах збереглася дерев’яна церква, у якій він служив. Поруч – його могила.
27 березня виповнюється 175 років від дня народження Вільгельму Конраду Рентгену (1845-1923) – німецькому фізику, лауреату Нобелівської премії. Ним описані електричні властивості кристалів, відкритий взаємозв’язок електричних і оптичних явищ в кристалах.
Світову популярність вчений отримав, відкривши ікс-промені (1895), які згодом стали називати рентгеновими променями. Це відкриття стало основою для розвитку нової науки – рентгенології.
Матеріали про видатних ювілярів представлені на експрес-виставці, яка демонструється на навчально-науковому абонементі.

Коментарі