14 лютого - День усіх закоханих!

Канадський інститут українських студій Альбертського університету (Меморіальний фонд ім. Михайла, Володимира й Олі Гальчук) до 100-річчя Української революції 1917-1921 років видав монографію, яка надійшла до фонду наукової бібліотеки. 
Чоп, В. М. Нащадки запорожців: махновський рух у Північному Приазов’ї (1918 – 1921 рр.) : монографія : присвячується 130-й річниці з дня народження Нестора Махна та 100-й річниці створення Революційної Повстанської Армії України / В. М. Чоп, І. І. Лиман ; ЗНТУ, БДПУ. – Мелітополь , 2019. – 608 с. : іл.
Махновський рух став унікальним явищем української та всесвітньої історії, у рамках якого вперше на значній території Степової України, населеній трьома мільйонами мешканців, була зроблена широкомасштабна спроба анархістського соціального експерименту.
На теренах Північного Приазов’я та Запоріжжя вперше у світовій історії виникли й проіснували тривалий час анархістська республіка й армія анархістів, була здійснена спроба впровадження анархо-махносвького суспільного ладу, що витікав сутністю своїх традицій народовладдя з епохи Запорізької Січі. У середовищі Революційної Повстанської Армії України /махновців/ упродовж 1918-1921 рр. виник “український анархізм” – національна форма вчення, комплекс ідеології та політичної практики, заснований на синтезі ідей теоретичного анархізму та народного світогляду і традицій.
У монографії на основі унікальних архівних і музейних документів, спогадів старожилів, мемуарів учасників подій та фотодокументів приватних колекцій автори дослідили історію махновського руху в Північному Приазов’ї та його вплив на регіон. Особливу увагу дослідники приділили вивченню взаємовідносин повстанців з етнічними групами краю: болгарами, греками, росіянами, євреями, німцями-менонітами.
Детальніше з книгою можна ознайомитися у бібліотеці

Коментарі