14 лютого - День усіх закоханих!


Пам’ять, що рятує: голоси правди голодомору

До Дня пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Неспечений хліб, непрожиті долі…». Виставка розповідає про історію Голодомору, яку повинні знати не лише в Україні, а й у всьому світі. На тематичній виставці представлені видання: «Голодомор 1932-1933 років в Україні, документи і матеріали», «Розсекречена пам’ять», «1933: Трагедія голоду», В. Барка «Жовтий князь», Р. Конквест «Жнива скорботи» та інші. В періодичних виданнях «Світогляд», «Український історичний журнал» піднімаються питання – «Торгсин»: золота ціна життя українських селян у роки голоду (1932-1933рр.), «Пам’яті народу: геноцид в Україні голодом 1932-1933 років: свідчення».
Голодомор –  акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.
Україна і світ вшановує пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932-1933 років. Український інститут національноїпам’яті провів інформаційну кампанію до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Цього року вона присвячена окремим історіям людей, які не мовчали про Голодомор. Гаслом кампанії є «Пам’ять, що рятує: голоси правди». Комуністичний режим робив все, щоб голоси правди про Голодомор-геноцид 1932-1933 років змовкли. Втім голоси тих, хто доносив правду, не затихли. Спочатку вони зазвучали в західному світі, завдяки сподвижницькій праці української діаспори, небагатьох західних істориків та журналістів, а після здобуття Незалежності, і в Україні.
Наукова бібліотека закликає всіх небайдужих приєднатись да акції та запалити свічку пам’яті 23 листопада о 16.00 за загиблими під час голодомору.


Коментарі