14 лютого - День усіх закоханих!


Книга тижня


Чекістське досьє окупованої України: зб. документів: у 3-х т. / Київська міська організація товариства “Меморіал” ім. В. Стуса, Громадський інститут історичної пам’яті; упоряд.: Р. Круцик, С. Жовтий. – К., 2014 – 2015.
 Трьохтомний збірник унікальних матеріалів підготовлений Київською міською організацією Всеукраїнського «Меморіалу» ім. Василя Стуса та Громадським інститутом історичної пам`яті. В рамках реалізації, проект став міжнародним, оскільки до його фінансування долучилися українські меценати, Міжнародний фонд «Відродження» та українська діаспора.
Комплект книг «Чекістське досьє окупованої України» за розпорядженням адміністрації Президента України, Міністерства освіти і Міністерства культури безкоштовно передаються усім обласним публічним бібліотекам, державним і галузевим архівам та університетам всієї України.   Головне завдання цих матеріалів полягало в тому, щоб, на основі об’єктивної інформації, забезпечити надійну «радянізацію» українських земель та попередити будь-які прояви визвольних устремлінь українців.
У трьох томах збірника поміщено загальну політико-економічну характеристику Східних (1917-1950рр.) та Західних (1939-1950рр.) областей України.
Трьохтомник виданий на основі 56 томів 13 фонду архівів СБУ, так званих «Паспортів України». У трьохтомнику міститься більше 3тис. раніше невідомих документів, оскільки до 2009 р. вони були тільки для вжитку чекістів і вищого партійного керівництва і знаходились під грифом секретно».
За вказівкою Москви, у 1944–1950 роках було здійснено «паспортизацію» України. У тьохтомнику окремими документами подаються паспорти всіх тогочасних районів України. Окрім існуючих сьогодні областей у трьохтомнику містяться паспорти Дрогобицької Ізмайлівської і Камянець-Подільскої областей, що існували на момент створення паспортів. Радянські каральні органи та партійні структури створили комплексне інформаційно-статичне зведення всіх українських областей. В цих документах, системно було описано та охарактеризовано особливості регіонів: географію та клімат; населення, його національний та соціальний склад; економіку та господарство; історичне минуле, культурне та суспільно-політичне життя; оперативну обстановку на час підготовки документів.
Детальніше з трьохтомником можна ознайомитися в читальному залі наукової бібліотеки.


Коментарі