14 лютого - День усіх закоханих!


Багряна осінь України

День визволення України від фашистських загарбників — подія, яка відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, у день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини за межі сучасної території України.
До 75-річчя вигнання нацистських окупантів із України, безсмертному подвигу, ратній  та трудовій звитязі українського народу у роки Другої світової війни, наукова бібліотека підготувала стендову виставку-інсталяцію «Багряна осінь України», де представлені документальні матеріали та світлини подій Другої світової війни. Виставка демонструється у головному корпусі університету.
Особлива сторінка виставки-інсталяції – «На мелітопольських рубежах», де представлені архівні світлини подій 1943 року – року визволення м. Мелітополь від фашистських загарбників.
Заслуговує уваги історія легендарного фото «Комбат», на якому зображений Єременко Олексій Гордійович. Він наш земляк, народився у селі Терсянка, Вільнянського району Запорізької області. Молодший політрук 220-го стрілецького полку 4-ї стрілецької дивізії  18-ї армії. Замінив пораненого командира роти і загинув, піднімаючи бійців у контратаку. За кілька миттєвостей до смерті був відображений на фото (12 липня 1942 рік), згодом фото стало відомим під назвою «Комбат». Це найвідоміше фото Другої світової війни!
Під час Другої світової війни було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено близько 320 тисяч господарств. Україна зазнала матеріальних втрат у розмірі понад 45 % від збитку усього СРСР.
Битва за вигнання з території України нацистських окупантів тривала 680 діб і складалася з низки великих операцій, у яких брали участь до половини живої сили і бойової техніки всіх діючих радянських Збройних Сил, стала найважливішим етапом на шляху до перемоги над нацистською Німеччиною та її союзниками.
Воєнні дії відбувалися на території України протягом 40 місяців – із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року.
Майже не лишилось серед нас тих, хто осіннім бездоріжжям 1944 року звільняв нашу землю від окупантів. Стендова виставка-інсталяція – це вдячний привід, щоб віддати належну шану воїнам-визволителям України, що піднялись на бій  з фашизмом, усім тим, хто здобував перемогу, працюючи на заводах і фабриках, у наукових установах, на ланах і фермах, хто боровся із ворогом у партизанських загонах і підпіллі, у Русі Опору за межами Батьківщини, хто не скорився і загинув у концентраційних таборах.
Ми пам’ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна, ця пам’ять робить нас сильнішими, вона – запорука єдності та злагоди у суспільстві, запорука нашої перемоги сьогодні!








Коментарі