14 лютого - День усіх закоханих!


Козацтво – гордість українського народу

15 жовтня до Дня українського козацтва у ТДАТУ на арт-майданчику пройшло свято «Посвята у козацтво», у якому прийняли участь представники всіх факультетів.
         Окрасою свята стала виставка-інсталяція «Козацтво – слава України», яку підготувала наукова бібліотека. На виставці були представлені світлини видатних козацьких отаманів – Пилипа Орлика, Богдана Хмельницького, Дмитра Вишневецького, Івана Мазепи, Кирила Розумовського. Прикрасили виставку булава та шабля, та найголовніше – це унікальні зібрання  істориків та публіцистів, документальні та художні видання про історію України, про козацьку епоху, яка надзвичайно багата подіями і героями. Це насамперед праці Дмитра Яворницького «Історія запорізьких козаків» у трьох томах, що є найбільш повним історичним дослідженням, яке охоплює період 1471- 1734 рр.; Миколи Аркаса «Історія України-Русі» − це перша історія нашої України, видана в 1908 р. у Петербурзі українською мовою, яка висвітлює історію козацтва від заснування Запорізької Січі до її руйнування; О. П. Раєнт «Усі гетьмани України», Д.В. Сухінін «Вогняні роси», І. Нечуй-Левицький «Запорожці», Б. Лепкий «Битва за Україну», Л. Косенко «Козаки», Проспер Меріме «Українські козаки», Нартов В. В. «Найвидатніші гетьмани та кошові отамани України», Бачинська О. А. «Українське козацтво. Золоті сторінки історії» та інші.
         Вже три роки поспіль у читальному залі наукової бібліотеки представлена «Козацька історична бібліотека», бо сьогодні, коли йде становлення незалежної України, як ніколи, актуальним є вивчення героїчного минулого нашого народу.
         Запрошуємо всіх бажаючих до наукової бібліотеки вивчати історичне минуле своєї Батьківщини!



Коментарі