14 лютого - День усіх закоханих!

Козацької слави пам’ять невмируща

До Дня українського козацтва, який щорічно відзначається 14 жовтня наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Козацтво – слава України».
Три роки потому у науковій бібліотеці створена  «Козацька історична бібліотека». У історичній бібліотеці зібрані праці істориків та публіцистів, унікальні документальні та художні видання про історію України, про козацьку епоху, яка надзвичайно багата подіями і героями. Це, насамперед, праці Дмитра Яворницького «Історія запорізьких козаків» у трьох томах, що є найбільш повним історичним дослідженням, яке охоплює період 1471- 1734 рр.; Миколи Аркаса «Історія України-Русі» − перша історія нашої України, видана в 1908 р. у Петербурзі українською мовою, яка висвітлює історію козацтва від заснування Запорізької Січі до її руйнування. Також широко представлені видання про героїв козацької України – гетьманів, полковників, сотників, козацьких ватажків – Б. Хмельницького, І. Мазепи, П. Скоропадського, І. Сірка та ін.  Наразі зібрано близько 100 книг даної тематики. Героїчне минуле нашого народу є взірцем для прийдешніх поколінь.
На тематичній виставці «Козацтво – слава України» представлені  видання: О. П. Раєнт «Усі гетьмани України», Д.В. Сухінін «Вогняні роси», І. Нечуй-Левицький «Запорожці», Б. Лепкий «Битва за Україну», Л. Косенко «Козаки», Проспер Меріме «Українські козаки», Нартов В. В. «Найвидатніші гетьмани та кошові отамани України», Бачинська О. А. «Українське козацтво. Золоті сторінки історії» та інші.
          Українське козацтво – феноменальне явище світової історії, яке не має аналогів у інших народів. У минулому Україну називали «козацька земля», «козацька нація».
З Днем українського козацтва співпадає святкування Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. На Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. Саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.
          Українське козацтво не зникло. І сьогодні існує безліч козацьких організацій, таборів, загонів, тільки в м. Мелітополь засновано шість козацьких куренів.
          Чисельні представники нинішнього козацького руху стоять на захисті нашої землі у зоні АТО. Дійсно, оживає дух козацький! Нехай він допомагає нашим воякам у боротьбі за мир в Україні. Нехай Покрова Пресвятої Богородиці захищає їх від ворожої навали.

Коментарі