14 лютого - День усіх закоханих!

Без мови немає нації (08.09 – Міжнародний день писемності)


Мова – живий організм, здатний ловити найтонше пульсування життя. Державна мова – інструмент єднання суспільства. Повноцінне функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території держави є гарантією збереження ідентичності української нації та зміцнення державної єдності України. Про це йдеться в преамбулі до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що набрав чинності 16 липня 2019 року.
          В науковій бібліотеці представлена постійно діюча тематична виставка зі зміною експозицій «Україна починається з мови», де представлені видання: П. П. Кононенко «Українознавство», М. Грушевський «Про українську мову», П. І. Осипов «Чому ми так говоримо», «Золоті скарби української класики», О. Забужко «Філософія української ідеї», «Переможний дух нації – мова» та ін. Пізнавальними будуть статті в періодичних виданнях «Світогляд», «Новое время» та журналі про сучасну культуру «Шо», в якому розміщена стаття «Все буде мова».
          Українська мова сьогодні перебуває, за словами Юрія Шевельова, українського лінгвіста і літературознавця, «на критичному роздоріжжі, тому «кожен з нас відповідальний за те, якою буде мова майбутнього…»
          Мова є своєрідним генетичним кодом нації, складовою частиною і засобом творення національної культури. Світова наука має аргументовані докази того, що українська мова є одна з найстаріших і найяскравіших мов за своєю мелодійністю та виразністю. Величний Кобзар – Тарас Шевченко був переконаний, що поки жива мова в устах народу, доти живий і народ.
Запрошуємо переглянути тематичну виставку, яка демонструється на першому поверсі наукової бібліотеки.

Коментарі