14 лютого - День усіх закоханих!

Чорний біль полину

26 квітня – знакова для України й усього цивілізованого світу дата, яка вже більше трьох десятиліть нагадує людству про наймасштабнішу техногенну катастрофу у світовій історії. До Дня Чорнобильської трагедії наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Чорний біль полину». На виставці представлені документальні матеріали, художні твори, публіцистичні нариси: А. М. Третяк «Екологія землекористування», Н. М. Джура «Екологічні виміри Чорнобильського лиха», В. А. Батлук «Радіаційна екологія», «Чорнобиль. Дні випробувань» та ін.
На виставці демонструється книга «Духом и мужеством», присвячена мелітопольським ліквідаторам, викладачам та співробітникам ТДАТУ, які теж приймали участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. В книзі подано коротку історію вибуху на Чорнобильській АЕС, названі основні причини, що привели до трагедії планетарного масштабу. Особлива сторінка видання – це рубрика «Чорнобиль очима дітей», вірші із збірки «Черная быль» ліквідатора-чорнобильця, поета В’ячеслава Смоленського та фото тих давніх трагічних подій.
         Масштаби Чорнобильської аварії набули характеру велетенської екологічної катастрофи, що зачепила життя десятків мільйонів людей в Україні та в сусідніх країнах. Причиною аварії стали використання застарілого (недосконалого) типу реактора, порушення технологічної дисципліни, допущення помилок під час проведення технологічного експерименту, домінування при прийнятті рішень політичних факторів над економічними, екологічними, моральними.
         За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС. Їх подвиг неможливо переоцінити, їх героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом.
Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь.

Коментарі