14 лютого - День усіх закоханих!

Микола Гоголь – геніальний художник слова

До 210-ї річниці від дня народження видатного письменника, класика світової літератури Миколи Васильовича Гоголя, наукова бібліотека та ЦКІД 10 квітня провела  «ГОГОЛЬ-FEST». До заходу була підготовлена тематична виставка «Таємничий Микола Гоголь» та мультимедійна презентація «Геніальний художник слова». На фестивалі були присутні студенти університету та коледжу ТДАТУ.
Микола Васильович «гоголем» пройшов по своїй долі, по життю, по літературі, сміючись над усіма навколо, та що там лукавити, над собою, в першу чергу. Микола Гоголь дав своїй батьківщині голос, голос глузливий, містичний, проте дивовижний в своїй чистоті і глибині. І Україна заговорила голосом гоголівських персонажів.
На фестивалі коротко, але влучно з притаманним автору гумором, ведучі: провідний бібліотекар Тетяна Касьянова, студенти Влад Блуд, Анна Цвєткова, Єлизавета Галкіна, – розповіли про геніального письменника, його найвідоміші твори та їх екранізації. Присутні на заході побачили уривок із геніального «Ревізора», разом з Гоголем «побували» в Парижі та Римі.
Учасники театральної студії «МОСТ» – Алія Айбетова, Данило Гайдаєнко та масовка: учасники ансамблю «Юність» представили уривок з повісті «Вій», (керівник студії ЦКІД Віталіна Нікітіна).
На Сорочинській ярмарці ми побували з солістами танцювального ансамблю «Юність»: Іриною Слободнюк, Данилом Гайдаєнко та Віталієм Радченко, (хореограф ЦКІД Ірина Лук’яненко).
Микола Гоголь: прославив Україну. Він став першим українським письменником, визнаним авторитетом і класиком російської літератури, що подарував світу такі безсмертні твори, як «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Вій», «Мертві душі», «Ревізор», «Ніс», «Тарас Бульба» та ін., які перевидаються в багатьох країнах світу, за ними знімаються кінофільми і ставляться спектаклі в десятках країн світу і донині, через 210 років після смерті письменника.
Ніхто до і після Миколи Гоголя російською мовою так широко, психологічно переконливо, яскраво і захоплююче не висвітлював українське життя, знайомлячи з ним сотні мільйонів читачів по всьому світу, і змусив його полюбити: народ, мову, звичаї, традиції, українські вольності, самовідданість і безстрашність козаків.
Гоголь відмовлявся називати себе російським або українським письменником. Він був, як зараз би сказали, людиною світу. Йому неважливо було, якою мовою висловлювати свої думки – було б що висловлювати: «И долго ещё определено мне чудной властью идти об руку с моими странными героями, озирать всю громадную несущуюся жизнь, озирать её сквозь видный миру смех и незримые, неведомые ему слёзы».
В Україні, Росії, Білорусі, багатьох інших країнах ближнього і далекого зарубіжжя шанують пам’ять генія світової літератури. Миколі Гоголю встановлені численні пам’ятники, його ім’ям названі вулиці (у тому числі в китайському Харбіні), готелі, санаторії, площі, лікарні, бібліотеки.




Коментарі