14 лютого - День усіх закоханих!

Сміх, кіно та Чарлі Чаплін

16 квітня виповнюється 130-років від дня народження легендарного англійського та американського кіноактора і режисера Чарльза Спенсера Чарлі. Наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Сміх, кіно та Чарлі Чаплін» на якій демонструються книги про видатного коміка німого кіно: Жорж Садуль «Життя Чарлі», Дєвід Робінсон «Чарлі Чаплін», Г. Авенаріус «Чарльз Спенсер Чаплін», Девід Паркінсон «Оксфордська бібліотека», «Коміки світового екрану» та інші.
   Пізнавальною для зацікавленого читача є книга «Моя біографія», яку написав про своє життя сам великий актор, В ній Чарлі Чаплін писав: «Я вірю, що могутність сміху та сліз зможе стати протиотрутою від ненависті та страху». Книги про Чарлі Чапліна, як і сам актор, трохи іронічні, трохи чуттєві, а іноді сумні. Все своє життя талановитий актор намагався через сміх доторкнутися до душі глядача, розбудити в ньому доброту та людяність.
   Чаплін народився у Лондоні. Вперше з’явився на сцені у п’ять років, підміняючи свою матір Ханну. У 14 років отримав постійну роботу у театрі. У 24 роки почав зніматися у кіно, підписавши контракт з американською студією «Кістоун». Зіграв у картинах «Золота лихоманка», «Вогні великого міста», «Великий диктатор», «Вогні рампи» та багатьох інших. У 25 років зняв перший фільм «Захоплений дощем». У якості режисера прославився завдяки картинам «Цирк», «Вогні рампи», «Король у Нью-Йорку». Є володарем трьох «Оскарів». У 65 років нагороджений Міжнародною премією миру.
Запрошуємо до перегляду виставки, яка демонструється на першому поверсі бібліотеки!

Коментарі