14 лютого - День усіх закоханих!

Уроки пам’яті людської

До Міжнародного  дня визволення в’язнів фашистських концтаборів, який щорічно відзначається 11 квітня за ініціативою оон, наукова бібліотека підготувала експрес-виставку «Уроки пам’яті людської»На виставці представлені видання: К. Беркгоф «Жнива розпачу», «Нюрнбергский процесс», «Война за колючей проволокой», Т. Снайдер «Кровавые земли: Европа между Гитлером Сталиным», «Великий подвиг» та ін.
Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів у всьому світі відзначається пам’ятними заходами, поклонінням пам’яті загиблих, покладанням квітів до могил та місць поховання жертв фашизму.
Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого у таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.
Підраховано, що у Дахау, Бухенвальді, Освенцімі загинуло 12 млн людей із 30 країн світу. Серед загиблих було багато дітей. До армії колишніх в’язнів можна зарахувати й тисячі в’язнів радянських концтаборів.
11 квітня 1945 в’язні Бухенвальду підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців і вийшли на волю. За роки Другої Світової війни через табори смерті пройшли більш ніж 18 мільйонів чоловік. Біографії цих людей – це справжні уроки мужності для молодого покоління.
Після Другої Світової війни Ліга українських політичних в’язнів з’ясувала, що українці були в 26 концтаборах та їхніх філіях. За приблизними оцінками Ліги, в Бухенвальді на 1942 рік з-поміж 15 тис. громадян СРСР (росіян) 5 тис. були українцями. На початку 1943 року українці складали 15% бранців Майданека. У таборі Флоссенбюрг українців налічувалося чверть від ув’язнених поляків і не менше половини від росіян.
Розум не сприймає статистики і втрат серед мирного населення. Але душа кожного українця болить за непрожите життя, нездійснені мрії тих, хто загинув у лютому, жорстокому коловороті  Другої Світової війни. Пам’ятайте!

Коментарі