14 лютого - День усіх закоханих!


Цей неоднозначний Мазепа

До 380-річчя від дня народження Івана Степановича Мазепи, українського державного і політичного діяча, гетьмана Лівобережної України, наукова бібліотека підготувала експрес-виставку «Цей неоднозначний Мазепа».
Книжкові видання, які розміщені на експозиції, розповідають про життя та діяльність гетьмана та відкривають маловідомі факти з його життя. До уваги зацікавленого читача такі видання, як А. Єнсен «Мазепа. Історичні картини»; художньо-документальне видання «Іван Мазепа»; Є. Маланюк «Гетьман Іван Мазепа як культурний діяч»; «Історичні постаті України» та ін.
В історії України Мазепа — постать, навколо якої майже три століття точаться гострі суперечки, схрещуються різні, часто полярні думки. Захоплення, різке неприйняття, замовчування — ось приблизний діапазон суджень. Що спонукало Івана Мазепу перейти від одного правителя до іншого? Яке його місце серед українських гетьманів? Чому улюбленець Петра I став його заклятим ворогом?
 Державний діяч і політик найвищого ґатунку, Іван Мазепа був одним із найвправніших дипломатів тодішньої Європи, полководцем і водночас поетом, у віршах якого найвідчутніше відлунювали патріотичні мотиви, уболівання за долю України. Різноманітна природна обдарованість поєднувалася у ньому з високою освіченістю.
Іван Мазепа дбав про розвиток освіти та культури на Україні. Саме за його правління Київський колегіум одержав високий статус академії (1701), чимало молодих людей вирушило за кордон здобувати знання у західноєвропейських університетах.
Добре відоме покровительство гетьмана православній церкві. На її потреби він жертвував великі матеріальні цінності та споруджував нові храми. На кошти Мазепи зведено ряд будов у Києво-Печерській лаврі, поставлена церква Вознесення у Переяславі та інших містах. На замовлення гетьмана мистецьки зроблена срібна плита до церкви Гробу Господнього у Єрусалимі. На його ж кошти був надрукований арабський переклад Євангелія.
Як державний діяч він всіляко опікувався зміцненням військової справи, особисто брав участь у воєнних походах і морських операціях, пробував відновити український флот. Гетьман Іван Мазепа намагався зробити з України європейську державу, підняти й зміцнити значення й престиж гетьманської влади.
Його спроба вирвати Україну з-під московського ярма, реалізувати велику ідею незалежної самостійної Української держави зазнала поразку. Але протягом трьох століть ця ідея жевріла в серцях найкращих синів і дочок українського народу.


Коментарі