14 лютого - День усіх закоханих!

Альберт Ейнштейн – людина Всесвіту

До 140-річчя Альберта Ейнштейна – одного з найвизначніших фізиків XX століття, лауреата Нобелівської премії 1921 року, дійсного члена Наукового товариства імені Шевченка, наукова бібліотека підготувала експрес-виставку «Альберт Ейнштейн – людина Всесвіту». На виставці представлені видання: «100 великих ученых», Б. Г. Кузнецов «Эйнштейн», «Этюды об Эйнштейне», «50 гениев, которые изменили мир» та ін.
Кажуть, що якби не було Альберта Ейнштейна, то сучасна фізика і наука загалом, були б зовсім інакшими. Ідеї А. Ейнштейна докорінно змінили фізику та астрономію. Його теорії заклали фундамент для майбутніх наукових винаходів.
Альберт Ейнштейн народився у 1879 році в єврейській сім’ї у місті Ульм, що у південно-західній Німеччині.
У 1905 Ейнштейн опублікував три фундаментальні праці, які й поклали початок нової наукової революції. Одна з них представляла спеціальну теорію відносності, а у іншій виведено закон взаємозв’язку маси та енергії E=mc2. 1905 рік називають «Роком чудес» в історії фізики.
Наукова робота Альберта Ейнштейна мала фундаментальний вплив на все – починаючи із квантової теорії і закінчуючи ядерною енергією та атомною бомбою. За роботи з квантової теорії світла в 1921 році Альберт Ейнштейн був нагороджений Нобелівською премією.
І у наш час, кожного дня ми так чи інакше маємо справу з теоріями Ейнштейна. GPS-навігація, сканери у супермаркетах, цифрові фотокамери, CD-плеєри, телевізор, комп’ютер – усі ці винаходи базуються на тій чи іншій теорії Ейнштейна.
Попри свою геніальність, науковець завжди залишався відкритим, комунікабельним, життєрадісним, з прекрасним почуттям гумору. Він міг визнати свою неправоту і публічно перепросити. А ще Ейнштейн неперевершено грав на скрипці, з якою ніколи і ніде не розлучався.
Альберт Ейнштейн, без сумніву, був і залишається взірцем людської винахідливості та геніальності.
 «Нам не можна втрачати віру в людство, оскільки ми самі – люди»
                                                                                                     А. Ейнштейн


Коментарі