14 лютого - День усіх закоханих!


Самостійна й соборна Україна

Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року - історичний акт об’єднання українських земель в одній державі. Подія основоположна для українського державотворення. Акт Злуки 22 січня 1919 року увінчав столітні прагнення українців, розділених і поневолених Російською та Австро-Угорською імперіями, жити в єдиній незалежній державі. 22 січня ввійшло до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України.
До Дня Соборності України та до 100-РІЧЧЯ ПРОГОЛОШЕННЯ АКТА ЗЛУКИ наукова бібліотека підготувала експрес-виставку «Самостійна й соборна Україна», яка демонструється в читальному залі. На виставці представлено видання з новітньої історії України, які надають можливість детально ознайомитись з історичними фактами та передісторією виникнення свята. Це зокрема – Л. І. Кормич «Історія України: від найдавніших часів і до ХХІ століття. Т. Олесіюк «Соборна Україна», «Народження країни. Від краю до держави», В. Винниченко «Відродження нації», М. Грушевський «На порозі Нової України», С. Геник «Тернистий шлях до волі» та ін.
Перші масштабні відзначення свята Соборності відбулися на території сучасного Закарпаття 22 січня 1939 року. Таким чином, закарпатці нагадали про волю українців, висловлену на з’їзді Всенародних зборів у Хусті 21 січня 1919 року про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки. Маніфестація 1939-го була найбільшою демонстрацією українців за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини. В ній взяли участь понад 30 тисяч осіб, що з’їхались до столиці Карпатської України.
Щороку в День Соборності України ми згадуємо тих героїв, які боролися за об'єднання всіх національно-демократичних сил українства, хто не тільки словом, а й ділом намагався відродити незалежну СОБОРНУ УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ. Любов до землі, до рідного слова прирекли багатьох славних синів і дочок на тюрми і поневіряння. Повертаючись до нашої історії ми з глибокою вдячністю схиляємо голови перед усіма поколіннями, хто відстоював і відстоює дотепер нашу державу, нашу незалежність.







Коментарі