14 лютого - День усіх закоханих!

Павло Чубинський: енциклопедист народного життя

До 180-річчя від дня народження Павла Чубинського, українського фольклориста, поета, автора слів Гімну України, активного діяча українського національного руху на Правобережній Україні, наукова бібліотека підготувала експрес-виставку «Павло Чубинський: енциклопедист народного життя».
На виставці представлені книги, періодичні видання та фотоматеріали, які розповідають про життя та творчість видатної людини – Павла Платоновича Чубинського. Це зокрема, статті та книги: «Поетична антологія Павла Платоновича Чубинського», «Акорди. Антологія української лірики» та ін.
Павло Чубинський народився 27 січня 1839 року на хуторі поблизу Борисполя, він походив з української шляхти, його давнім предком був козак Іван Чуб. У студентські роки Чубинський брав участь у діяльності петербурзької української громади, був автором журналу «Основа».
Павло Чубинський працював у надзвичайно складних умовах переслідування царським урядом української культури і за своє недовге життя встиг зробити стільки, що, за висловом його друга і співробітника Федора Вовка, його заслуг вистачило б і на декількох професіональних учених. Він нагороджений двома срібними медалями (1869, 1870рр.), золотою медаллю від географічного товариства (1873р.), золотою медаллю 2 класу від Міжнародного конгресу в Парижі (1875р.)
Ні постійні переслідування царського уряду, ні заслання до Архангельської губернії не змогли охолодити відданості Чубинського Україні. Він так хотів виявити всю багату індивідуальність українського народу, всю красу українського фольклору. Внесок, зроблений Чубинським в народознавство, важко переоцінити. Його етнологічні і фольклористичні дослідження донині слугують важливим підґрунтям розвитку вітчизняної наукової думки.
В 1862 році Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», який підкорив рідкісну для поезії вершину – з набуттям незалежності Україною став національним Гімном держави, символом нації. Вірш на музику було покладено  Михайлом Вербицьким – яскравим представником національної композиторської школи.
На тлі інших пісень духовно-патріотичного змісту «Ще не вмерла Україна» вирізняється широтою осмислення історичної долі народу, передбаченням його духовного відродження. Як національний гімн пісня «Ще не вмерла Україна» була визнана І. Франком, Лесею Українкою, українськими громадами за кордоном. Особливо знаковим було авторство пісні, адже її створили наддніпрянець і галичанин, що знаменувало соборність українських земель.
І як пророче звучать сьогодні рядки, написані Чубинським:
«Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону,
В ріднім краї панувати не дамо нікому.
Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,
Ще у нашій Україні доленька наспіє…»



Коментарі