14 лютого - День усіх закоханих!


Книга тижня

Наукова бібліотека одержала в дар від наукової бібліотеки ім. М. Максимовича книгу Рейнольдс Д. Л. Залишаючи рідний дім: надзвичайне життя Петра Яцика. – Кам’янець-Подільський, 2018. – 304 с.

Книга розповідає про життя видатного українця Петра Яцика (1921-2001), якого воєнне лихоліття, складні життєві обставини змусили покинути батьківську хату, рідну Україну і вирушити за океан, до Канади, де він важкою працею, постійним самовдосконаленням, мудрими рішеннями і високоморальними вчинками здобув широке суспільне визначення, став одним з провідних канадських бізнесменів. Славу Петру Яцику принесли не тількі його незаперечні успіхи у бізнесі, а й багатогранна меценатська діяльність і насамперед велика фінансова підтримка розвитку української освіти, культури і духовності, з чим докладно знайомить читачів пропоноване видання.
 Первісток селянської родини Дмитра та Марії Яциків народився 7 липня 1921 року у селі Верхнє Синьовидне, що на Львівщині. Тут навчався у місцевій школі, а потім на сільськогосподарських курсах. Жадібно прагнув знань, освіти. Розуміючи, що в сільський побут входить техніка, відчуваючи її велике майбутнє, хлопець активно цікавиться механікою, успішно закінчує в 1939 році шестимісячні залізничні курси і починає працювати помічником машиніста. В часи Другої Світової війни переживає всю трагедію українського народу – окупацію, повстанський рух і в той же час мусить дбати про родину, якій став опорою після смерті батька.
 Влітку 1944 року, коли багато українців тікали на захід від «більшовицького раю», вирушив з ними і молодий Петро. В Німеччині одразу вступив до Українського технічно- господарського інституту, завзято вивчав англійську, німецьку та іспанську мови.
1947 року виїхав до Канади, і, як сам розповідав, вийшов у Монреалі з літака з «сімома долярами у кишені». Не цурався жодної роботи, працював у ресторані, мив посуд, збирав цент до цента. І в 1950 році разом з партнерами відкрив українську книгарню «Арка» в Торонто. Через два роки відкрив меблевий магазин, а потім увійшов співвласником у будівельну фірму, яка стала справою його життя і принесла йому мільйонні статки. З часом став найбагатшою людиною Канади, найбагатшим українцем світу в ті роки.
 Нам Петро Яцик цікавий тим, що є найбільшим українським жертводавцем другої половини ХХ століття. Ще з кінця 50-х років почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових і культурних проектів української діаспори.
Освіта, наука, культура – ось пріоритети Яцика-мецената. З ними він пов’язує сподівання на піднесення нашої ролі в світі й благополуччя в усьому українському домі. Старанно дбає про видання українських книг, словників, енциклопедій – для того, щоб ми не вчилися з чужих підручників.
            Серед найголовніших проектів, профінансованих Яциком:
  • Український науковий інститут Гарвардського університету
  • Енциклопедія українознавства
  • Канадський інститут українських студій
  • Міжнародний конкурс знавців української мови
  • Центр досліджень історії України
            Життя Петра Яцика – це яскравий приклад того, чого може досягти українець, якщо ставитиме перед собою високі цілі, докладатиме належних зусиль, волю та енергію для їх досягнення, не забуваючи при цьому, до якого роду і народу він належить.

Коментарі